Logo

Kællingetand - Lotus corniculatus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Kællingetand - Lotus corniculatus

Lotus er et gammelt græsk navn, der har været knyttet til flere planteslæg­ter; corniculatus betyder krummet eller hornformet og hentyder til ærteblom­stens største kronblad, fanen, der er krumt tilbagebøjet. Kællingetand har 20-30 cm lange, krybende stængler med små tredelte blade, der hver har et par bitte små, brune akselblade. Den breder sig villigt og danner et tæt, grønt tæppe. Undertiden kan den ud­vikle sig for voldsomt under gode for­hold; men især som murplante er den glimrende, fordi blomstringen fortsæt­ter langt ind i efteråret. Varieteten 'Pleniflorus' har dobbelte gule ærte­blomster og er den bedste til havebrug.

 

Vækstkrav: Kællingetand er uhyre nøj­som og stiller ingen særlige krav til jorden; men den blomstrer frodigst i fuld sol. Formeringen kan ske ved deling eller frøudsæd.

 

Kællingetand (Lotus corniculatus) er en glimrende murplante, der blomstrer til langt hen på efteråret.

 

Andre arter: Der findes flere arter af kællingetand i den danske natur. Sumpkællingetand (Lotus uliginosus) ligner meget Lotus corniculatus, men findes på fugtige steder.

Lotus berthelotii, der også kaldes due­næb, stammer fra De eanariske øer. Den har smalle, sølvgrå blade og smukke, skarlagenrøde blomster. Des­værre er den ikke hårdfør hos os, men den er en fremragende ampel­plante, som ikke kræver overvældende megen fugtighed. Man formerer den ved stiklinger om foråret. Der plantes flere sammen i en potte med enheds­jord, som stilles i hus, gerne på under­varme. Den overvintres lyst ved ca. 5°C og vandes sparsomt.

Lotus jacobaeus, asparges ært eller kantbælg, blev tidligere dyrket som

enårig plante i køkkenhaven; man spi­ste bælgene som erstatning for aspar­ges. Det er en ca. 30 cm høj plante med rødbrune blomster midt på som­meren. Man sår den på friland i april-maj.

 

Kællingetand har en smuk slægtning på Tenerife. Den hedder duenæb (Lotus berthelotii) og kan hos os anvendes som hængeplante i et sydvindue. Den blomstrer i februar og har vækstperiode indtil august.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 3,5 (2 stemmer)
Siden er blevet set 3.024 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Orange Meillandina - Orange SunblazeEt herligt farvekick, både i vindueskar­men og i bedkanten. På altanen eller terrassen...
• Duc de GuicheGallica-roser er mindre, spinkle, men særdeles hårdføre buske med mange og små torne....
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!