Logo

Kæmpelilje - Cardiocrinum giganteum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kæmpelilje - Cardiocrinum giganteum

Cardio er afledt af græsk kar dia = hjerte, og crinum kommer af det græs­ke ord for lilje, krinon; planten har hjerteformede blade og liljelignende blomster. giganteum er latin og bety­der kæmpemæssig. Kæmpeliljen, der stammer fra Himalaya, lever op til sit navn. Den adskiller sig fra de ægte liljer dels på de 40-45 cm store, stilke­de blade, der er hjerteformede nederst på stænglen, men bliver smallere opef­ter, dels på de tandede frøkapsler og de engangsblomstrende løg. Kæmpelil­jens løg er selv en kæmpe med en diameter på 15-20 cm; det er i reglen mørkegrønt og sammensat af relativt få løgskæl. Når man planter det, an­bringes det med den øverste spids lige i jordskorpen. Blomsterne, der frem­kommer midt på sommeren på 2-3 m høje, armtykke blomsterstængler i et antal af 10-20 på hver stængel, er ca. 15 cm lange, duftende, hængende og trompetformede. De er udvendig hvi­de med grønt skær, indvendig purpur­røde ved basis. Kæmpelilje er noget vanskelig i de nordiske lande; men der findes f.eks. en smuk og tilsyneladende ret stabil bestand i parken omkring slottet Sofiero nord for Helsingborg i Skåne.

 

Kæmpelilje (Cardiocrinum giganteum) er vor mest imponerende havelilje, som kan blive 2-3 m høj.

 

Vækstkrav: Før man planter kæmpelil­je, bør man udgrave et stort, 50 cm dybt plantehul, som man fylder med en blanding af tørvemel, bladjord, kom­post, velomsat gødning, sand eller grus og muldjord. Vil man have planten etableret, er det nødvendigt at plante flere løg på forskellige udviklingstrin; når et gammelt løg først har blomstret, dør det bort, og selvom det har sat nogle sideløg, vil det alligevel vare 3-4 år, før de er blomstringsdygtige. Plan­te afstanden mellem løgene er ca. 75 cm. Det er vigtigt for kæmpeliljen, at voksestedet er veldrænet, da den abso­lut ikke tåler stående vand i jorden; men på den anden side skal den have rigelig vand i vækstperioden. Den er også en grovæder, og man kommer ikke uden om hvert år at give den et tilskud af en ikke alt for kvælstofrig blandingsgødning, som det er bedst at fordele over flere gange.

 

Formering: Foruden ved sideløg kan kæmpelilje formeres ved frø; men man

må indstille sig på, at der let går 7-8 år, før man har frøplanterne i blomst.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (14 stemmer)
Siden er blevet set 6.381 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1320604-08-2021 10:12:57 Kaj
Vi har flere kæmpeliljer med STORE hvide blomster. De bliver over 2 meter og kommer hvert år. De blomstrer i vores svenske have som er zone 4! Andre blomste, liljer, trumpetkrone mmm kører fint i denne sure jord. Liljebakker kan være et problem i 1 måned. De spiser liljeblade. Klares let ved at strø myrepulver ud på bladene og under planterne!

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her