Logo

Kærminde - Omphalodes

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kærminde - Omphalodes

Omphalodes er afledt af græsk ompha­los = navle. Denne slægt har en spalte­frugt, som består af fire delfrugter, der ligner en navle. Der findes ca. 25 arter, som fortrinsvis kommer fra Middel­havsområdet, Asien og Mexico. Kær­minde er i familie med forglemmigej, og blomsterne ligner hinanden ikke så lidt.

Der findes hvidblomstrede kærminder; men hos de fleste arter er blomsterne i begyndelsen rødlige og bliver senere blå; ofte har de en lysere midte. De fleste er stauder, men en enkelt art, Omphalodes linifolia, dyrkes som en­årig.

 

Vårkærminde (Omphalodes verna) danner et smukt bunddække i skygge eller halvskygge.

 

Arter:

Omphalodes cappadocica stam­mer fra Lilleasien og Kaukasus; den bliver 10-15 cm høj og har langstilkede, grønne, lancetformede blade på korte udløbere. Blomsterne, der sidder i åb­ne svikler, fremkommer fra april til juli; de er først røde og derefter blå med hvid midte. Planten trives godt i letmuldet jord i sol og halvskygge; men den kan være frostfølsom på udsatte steder. Formeres ved deling.

Omphalodes linifolia er enårig. Man sår den i april på voksestedet, og den fremkommer et par måneder senere med et væld af små hvide blomster i åbne svikler, som tager sig smukt ud mod plantens grågrønne blade. Den bliver ca. 25 cm høj og klarer sig godt på tør, kalkholdig jord. Varieteten 'Caerulea' har lyseblå blomster.

Omphalodes luciliae stammer fra de græske og tyrkiske bjerge, hvor man finder den helt op til 3000 m's højde i klipperevner og på andre skyggefulde steder. Den bliver kun ca. 5 cm høj og danner tætte puder. Blomsterne frem­kommer i maj-juni og er i begyndelsen rosa, senere lyseblå. Den kræver fug­tig, men veldrænet jord.

Omphalodes verna, vårkærminde, stammer fra Sydeuropa og er egentlig en skovplante, som trives bedst i halv­skygge på en humusrig og noget fugtig, men veldrænet jord. Den bliver 10-15 cm høj og blomstrer i april-juni med himmelblå blomster, der har lysere midte; der findes en hvid varietet. Formeres ved deling.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (12 stemmer)
Siden er blevet set 6.634 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?Effektiv reklame - klik her