Logo

Kalkkarse - Arabis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kalkkarse - Arabis

Arabis er et gammelt græsk plante­navn, men allerede Linné mente fejl­agtigt, at det var en afledning af ordet araber og at planten derfor måtte stamme fra Arabien. Der findes mange arter af kalkkarse vildtvoksende i de europæiske bjergegne, og vi har et par, sand-kalk karse og stivhåret kalkkarse, i den danske flora; i alt kender man omkring 100 arter.

Den almindeligst dyrkede er Arabis caucasica, der stammer fra Kaukasus; men foruden denne art anvendes en lang række varieteter og krydsninger som haveplanter. I planteskolerne får man dem undertiden tilbudt under navnet Arabis alpina; det skyldes, at man tidligere opfattede Arabis cauca­sica som en form af Arabis alpina. Den sidste har dog aldrig været dyrket i større omfang, da den har små, uanse­lige blomster og tilmed er vanskelig i kultur. Kalkkarse, som på dansk også kaldes gåsernad, danner 10-30 cm hø­je, grågrønne puder. Bladene er om­vendt ægformede, groft tandede og behårede. Blomsterne er i reglen hvi­de, 1-2 cm i diameter, og de udvikles i endestillede klaser i april-juni.

 

Pleje: Kalkkarse foretrækker let, kalk­holdig jord og fuld sol. Den er velegnet i stenbedet, hvor den hurtigt breder sig, men den er også anvendelig som kantplante eller i forgrunden af staude­bedet. Den formeres let ved deling, men man kan også tage stiklinger i september. De stikkes i fugtig jord på et beskyttet bed, og man holder jorden fugtig - men ikke våd - i nogen tid. Vinteren igennem må bedet skærmes mod for megen væde; småplanterne bliver i reglen kraftige nok til udplant­ning det følgende forår. Kalkkarse sæl­ges altid i potter og kan derfor plantes ud i haver i hele vækstsæsonen.

 

Varieteter og sorter: 'Plena' har fyldte, hvide blomster; 'Variegata' har hvid­eller gul brogede blade og enkle, hvide blomster. 'Nana' og 'Superba' er lave og tætte former, mens 'Sulphurea' har svovlgule blomster. Ved krydsning mellem Arabis caucasica og Arabis aubrietioides har man skabt en række havesorter med røde blomster; de går under fællesnavnet Arabis arendsii. 'Coccinea' har purpurrosa blomster, mens 'Rosabella' har rosa blomster.

 

Kalkkarse har hvide blomster i klaser, der forlænges, efter som skulperne modnes.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (7 stemmer)
Siden er blevet set 7.275 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1217619-04-2018 14:50:58 haveABC
Tilsyneladende har planten ikke et dansk navn, men læs om den på https://www.haveabc.dk/16/rockcress--arabis-confines
1217519-04-2018 09:30:10 kristine
hvad med rockcress- arabis confines, hvad hedder den på dansk?

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?Effektiv reklame - klik her