Logo

Kamassia - Camassia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kamassia - Camassia

Camassia stammer fra det vestlige Nordamerika; navnet er en latinisering af det indianske navn quarnash. Tidli­gere har en af arterne båret navnet esculenta, den spiselige, fordi indianer­ne anvendte løgene som føde. Karnas­sia har bredt linjeformede, grundstille­de blade og oprette klaser af smukke blå, stjerneformede blomster. De få kendte arter kan alle dyrkes på friland i Danmark.

 

Kamassia trives godt på fugtig jord, der ligger i halvskygge.

 

Vækstkrav: I sit hjemland vokser ka­massia på enge, der er fugtige om for­året; derfor egner den sig godt på lave steder langs søbredder og vandløb. Den kan godt trives i en ganske almin­delig græsplæne eller et stenbed, men skal i så fald helst have nogen skygge, f.eks. fra store træer eller buske. Nogle blokke blomstrende kamassia i græsset under en klynge birketræer er et af de smukkeste syn, man kan se i en have. Jorden må helst ikke være for let og sandet.

Formeringen sker lettest ved sideløg. der ofte dannes i rigelig mængde; men kamassia sætter ikke pris på at blive forstyrret for tit, så man skal ikke dele blokkene hvert år. Delingen sker bedst i hvileperioden i august-september. Man kan også formere kamassia ved frø, som udsås på bed; men det varer 3-4 år, før man har blomsterdygtige planter.

 

Arter: Camassia cusickii har brede, blågrønne blade og bærer mange lyse­blå blomster i en stor klase for enden af 60-90 cm høje stængler. Løget er ægformet og temmelig stort; det har en meget ubehagelig lugt og er ikke spise­ligt. Der findes en hvid varietet, 'Al­ba', med smudsighvide blomster. Camassia leichtlinii minder om den foregående i væksten, men har i reglen cremehvide blomster og lysere grønne blade. Den findes dog også med blå blomster, men man kan kende de to arter fra hinanden dels på løgformen, der hos Camassia leichtlinii er nær­mest kuglerund, dels på, at kronblade­ne hos Camassia cusickii visner på deres plads, mens de hos Camassia leichtlinii trækker sig sammen som et hylster omkring frugtknuden. Variete­ten 'Coerulea' har blå blomster, mens 'Semiplena' har halvfyldte, cremehvi­de blomster.

Camassia quamash fra California har runde, spiselige løg og forholdsvis smalle, grønne blade. Blomsterne, der sidder i store klaser på 30-60 cm høje stængler, er som regel klart violetblå, men farven kan variere noget. Arten blomstrer først i juni, men varieteten 'Praecox' har lyseblå blomster allerede i maj. 'Orion' har dybblå blomster.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (13 stemmer)
Siden er blevet set 5.707 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her