Logo

Kanelrose - Rosa majalis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Foruden den oprindelige kanelrose med enkle blomster, som er vildtvok­sende i et stort område, der strækker sig fra Skandinavien til Sibirien, findes der også en mutation med et dobbelt sæt kronblade

Foruden den oprindelige kanelrose med enkle blomster, som er vildtvok­sende i et stort område, der strækker sig fra Skandinavien til Sibirien, findes der også en mutation med et dobbelt sæt kronblade, R. majalis 'Plena' (ple­na = fyldt), som er blevet betydeligt mere udbredt. Den eneste forskel er antallet af kronblade.

 

Blomster: Rosa med karminrød schat­tering. Sidder enkeltvis eller flere sam­men i klase.

Løv: Bladene er mellem grønne på oversiden, grågrønne og dunede på undersiden. Hvert blad har 5-7 småblade. I efteråret får bladene en meget smuk rødlig tone.

Vækst: Opret med hængende grene. Lige, børsteagtige torne - dog ikke på de blomsterbærende grene. Barken har en rødbrun nuance. Det er den, som giver anledning til kanelnavnet. Linné kaldte dem Rosa cinnamomea (= kanel) hhv. Rosa cinnamomea plena.

Duft: Ganske ubetydelig.

Sæson: En gang i juni-juli, men sjæl­dent så tidligt, som det latinske navn antyder (majalis = blomstring i maj).

 

Tips: Formeres let med rodskud og stiklinger. Det er derfor, kanelrosen ­først og fremmest den fyldte - er ble­vet så udbredt og har fået så mange navne: buketrose, mormorrose, hus­mandsrose m.fl. I Frankrig kaldes den Rose du Saint-Sacrement.

 

Hybrid: Kanelrosens hyben har ekstra højt indhold af C-vitamin, hvilket en russisk gartner i zartiden forsøgte at udvikle ved at krydse R. majalis med R. rugosa, som jo har ekstra store hy­ben. Resultatet, 'Petersborgrosen' , kan ses enkelte steder i Finland, som var russisk storfyrstendømme på, det tidspunkt (1809-1917).

 

Artikel billede

Fyldt blomstrende kanelrose - Rosa majalis 'Plena' (Rosa majalis 'Foecundissima')

--

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (8 stemmer)
Siden er blevet set 3.975 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!