Logo

Kejserlys - Asphodeline lutea

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kejserlys - Asphodeline lutea

Asphodeline har fået navn af, at den ligner Asphodelus, med hvilken den da også er nær beslægtet; lutea betyder gul. Kejserlys stammer fra landene omkring det østlige Middelhav, hvor man finder den på bjergskråninger i selskab med Asphodelus. Den har en kraftig, knoldlignende rodstok, hvor­fra de 30 cm lange, trekantede, sivlig­nende, grågrønne blade skyder frem i en tæt dusk. De holder sig grønne hele vinteren, og det gælder også hos os. Den stive blomsterstængel bliver op til 1 m høj og afsluttes med en akslignen­de stand af gule blomster, der efter afblomstringen forvandles til næsten kuglerunde kapsler, som kan stå og pynte i haven hele vinteren. Stænglen er besat med blade, som bliver mindre opefter; bl.a. herpå kender man kej­ser lys fra Asphodelus, idet denne sidste har bladløse blomsterstængler.

 

Vækstkrav: Kejserlys forlanger sol og trives bedst i veldrænet jord; men den kan også vokse sig ganske pæn i lerjord og klarer sig på endda ret fugtig sur­bund. Den bør vinterdækkes med gran, men er egentlig ikke særlig frost­følsom. Den ses ikke så ofte i haven, men er en prægtig plante, der især egner sig ved terrassen og i stenbedet.

 

Formering: Kejserlys kan formeres ved frø, som sås om efteråret umiddel­bart efter modningen, eller man kan dele rodstokkene om foråret. Det va­rer i reglen tre år, før der kommer blomst i frøplanterne.

 

Andre arter:

Asphodeline balansae stammer fra Sicilien og er som regel kun to-årig. Den har blågrønne, græs­lignende blade, der bliver omkring 25 cm lange. Blomsterstanden er en tæt klase i enden af en 40-60 cm høj stænget. Blomsterne er hvide med grønne midtribber. Bør vinterdækkes.

 

Asphodeline liburnica fra det østlige Middelhavsområde har meterhøje stængler med gule blomster. Bladene er trekantede og føles ru i randen. Vinterdækkes.

 

Asphodeline taurica fra Grækenland bliver 50-60 cm høj og har hvide blomster i tætte klaser. Vinterdækkes.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (2 stemmer)
Siden er blevet set 3.772 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her