Logo

Kejserlys - Asphodeline lutea

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Kejserlys - Asphodeline lutea

Asphodeline har fået navn af, at den ligner Asphodelus, med hvilken den da også er nær beslægtet; lutea betyder gul. Kejserlys stammer fra landene omkring det østlige Middelhav, hvor man finder den på bjergskråninger i selskab med Asphodelus. Den har en kraftig, knoldlignende rodstok, hvor­fra de 30 cm lange, trekantede, sivlig­nende, grågrønne blade skyder frem i en tæt dusk. De holder sig grønne hele vinteren, og det gælder også hos os. Den stive blomsterstængel bliver op til 1 m høj og afsluttes med en akslignen­de stand af gule blomster, der efter afblomstringen forvandles til næsten kuglerunde kapsler, som kan stå og pynte i haven hele vinteren. Stænglen er besat med blade, som bliver mindre opefter; bl.a. herpå kender man kej­ser lys fra Asphodelus, idet denne sidste har bladløse blomsterstængler.

 

Vækstkrav: Kejserlys forlanger sol og trives bedst i veldrænet jord; men den kan også vokse sig ganske pæn i lerjord og klarer sig på endda ret fugtig sur­bund. Den bør vinterdækkes med gran, men er egentlig ikke særlig frost­følsom. Den ses ikke så ofte i haven, men er en prægtig plante, der især egner sig ved terrassen og i stenbedet.

 

Formering: Kejserlys kan formeres ved frø, som sås om efteråret umiddel­bart efter modningen, eller man kan dele rodstokkene om foråret. Det va­rer i reglen tre år, før der kommer blomst i frøplanterne.

 

Andre arter:

Asphodeline balansae stammer fra Sicilien og er som regel kun to-årig. Den har blågrønne, græs­lignende blade, der bliver omkring 25 cm lange. Blomsterstanden er en tæt klase i enden af en 40-60 cm høj stænget. Blomsterne er hvide med grønne midtribber. Bør vinterdækkes.

 

Asphodeline liburnica fra det østlige Middelhavsområde har meterhøje stængler med gule blomster. Bladene er trekantede og føles ru i randen. Vinterdækkes.

 

Asphodeline taurica fra Grækenland bliver 50-60 cm høj og har hvide blomster i tætte klaser. Vinterdækkes.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.867 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Gloire de MousseuxGloire står for ære, berømmelse, herlighed, stråleglans ... og rosen sva­rer fuldt ud til...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!