Logo

Kleopatras nål - Eremurus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kleopatras nål - Eremurus

Kleopatras nål hører til havens smuk­keste og mest særprægede stauder; fra sin beskedne bladroset sender den en indtil 250 cm høj blomsterstand til vejrs på det enlige, bladløse og solide skaft. Oprindelig stammer den fra Vestasiens stepper og Himalaya; men den kan med stor fordel anvendes i vore haver og parker på beskyttede steder.

 

Kleopatras nål (Eremurus himalaicus) vækker berettiget opsigt overalt, hvor den sender sine 1,5-2,5 m høje blomsterstand op over havens øvrige stauder.

 

Den i april fremspirende bladroset har linjeformede eller remformede, ca. 40

cm lange blade, der ofte danner karak­teristiske knæk omkring midten. Rodstokken er kort og bærer nogle få kødede, tykke og skøre rødder, place­ret således, at de ligner en søstjerne. Blomsterne er tretallige og sidder i en indtil 250 cm lang, opret blomster­stand. Frugten er kuglerund, kapselag­tig og særdeles dekorativ, hvis den får lov til at blive siddende efter blom­stringen.

 

Vækstkrav: Denne steppelilje trives bedst på en veldrænet, næringsrig jord i fuld sol og læ; men den sætter dog pris på en del vand i vækstperioden. Efter blomstringen visner bladrosetten hen og forsvinder i de fleste tilfælde helt; voksestedet bør markeres på diskret måde, så at man om efteråret kan foretage den nødvendige vinterdæk­ning for at undgå frostskader.

 

Pleje: Omplantning af kleopatras nål sker bedst i august; men en forsigtig udplantning i begyndelsen af april la­der sig ligeledes gennemføre med held. Undgå at såre de skøre rødder.

 

Arter: Eremurus bungei er den mindste af de i Danmark dyrkede arter. Blom­sterne er helt gule med orangerøde støvdragere og sidder i ca. 150 cm's højde over bladrosetten. Den kan sam­menplantes med andre høje stauder, f.eks. palmelilje, raketblomst, ridder­spore, og kraftige prydgræsser. Den er velegnet til afskæring.

 

Eremurus himalaicus er en kraftig og ret hårdfør art med hvide blomster i meterlange stande. Disse når op i ca. 2 m's højde, og de enkelte blomster, der udvikler sig kransvis fra neden opad, blomstrer fra midten af maj til midten af juni.

Eremurus robustus er den kraftigste af vore dyrkede arter og bliver 2-2,5 m høj. Bladene i rosetten bliver ca. 6 cm brede og 50-60 cm lange. Blomsterne er svagt rosa og er fremme fra midt i maj til midten af juni.

 

Eremurus bungei kan med fordel anvendes sammen med andre høje stauder. Den er god til afskæring.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (31 stemmer)
Siden er blevet set 13.667 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
167002-04-2014 14:08:46 Lisbeth Biltoft
Jeg har med held sået frø fra kleopetrasnåle og har 50-60 små planter der kommer igen her i foråret, efter at have været visnet væk i vinters
167102-09-2010 08:08:58 Lis
Kan man så, de tørre frø der er tilbage når kleopetras nål er visnet
167218-07-2010 21:42:20 helge andersen
jeg har et ?, skal man skære de lange stængler af når de er afblomstret.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her