Logo

Klippeurt - Aethionema

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Klippeurt - Aethionema

Navnet Aethionema er sammensat af græsk aethes = usædvanlig og nem a

= tråd; navnet hentyder til planternes støvtråde, der ofte er vingede eller tandede og usædvanlige af form. Der findes et halvt hundrede arter i slæg­ten; de vokser alle i Middelhavsområ­det og Den nære Orient, en enkelt dog i Alperne. Det er ganske lave, buskag­tige vækster, undertiden med træagtige stængler, og de kommer let til at måle 1/2 m i bredden. Blomsterne er hvide, røde eller rosa; de fremkommer i juni­-juli i en afrundet klase for enden af den tynde stængel. Løvbladene er blågrøn­ne og ofte noget læderagtige.

 

Vækstkrav: Klippeurt trives bedst i fuld sol på en tør sydskråning, gerne i et stenbed eller som murplante. Den stiller ikke store krav til jorden, som gerne må være mager, men under alle omstændigheder veldrænet. En let vin­terdækning med grangrene må tilrå­des.

 

Formering: Klippeurt kan formeres ved stiklinger, men det er vanskeligt. Med frø går det lettere, og de spirer som regel efter 2-3 uger. Da klippeurt kun har ganske få, lange rødder, bør man så den i potter, da den ellers er vanskelig at udplante, uden at rødder­ne ødelægges.

 

Arter: Der er ikke megen forskel på de dyrkede arter og hybrider, men en­kelte kan dog udskilles:

Aethionema armenum er ophav til den mest dyrkede sort - eller måske hybrid - der i reglen sælges under navnet 'Warley Rose'. Den har små rosa blomster.

Aethionema coridifolium har rosenrø­de eller purpurrøde blomster.

Aethionema grandiflorum har større blomster og er noget kraftigere i væk­sten. Den bliver op til 30 cm høj, og blomsterne er lillarosa.

Aethionema iberideum har store, hvide blomster.

 

Morænebed til klippeurt og andre alpeplanter:

Bland lige dele småsten, grus og jord i et 15 cm tykt lag med godt dræn. Hold bedet fugtigt forår og sommer, men tørt efterår og vinter.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.657 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her