Logo

Knoldgaltetand - Stachys sieboldii

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Knoldgaltetand - Stachys sieboldii

Knoldgaltetand eller stachysknold er en køkkenurt, som dyrkes en del i Mellemeuropa og Sydeuropa, hvor man spiser de velsmagende og nærings­rige knolde. Planten udvikler et stort antal korte, underjordiske udløbere, der i spidsen svulmer op og danner hvidlige, ringdelte, spiselige knolde, som i stedet for stivelse indeholder et sukkerstof som oplagsnæring. De over­jordiske stængler er firkantede i tvær­snit, og bladene sidder modsat. Blom­sterne er uregelmæssige og tolæbede.

 

Vækstkrav: God, næringsrig havejord, som aldrig får lov at tørre helt ud.

 

Pleje: Knoldene deles og lægges i april i 10 cm's dybde med en indbyrdes afstand på 25 x 45 cm. Da planten ikke tåler udtørring, må der vandes rigeligt i tørre perioder. Fra sidst i juli vandes med en svag gødningsopløsning

hver anden uge indtil midten af sep­tember. I oktober begynder bladene at visne, og knoldene kan graves op, efterhånden som de anvendes. Øvrige knolde opbevares i let fugtigt sand, så de ikke udsættes for udtørring. Knol­dene tåler ikke frost, men kan overvin­tre på friland, hvis de dækkes tilstræk­keligt.

 

Anvendelse: Som køkkenurt har knoldgaltetand kun ringe anvendelse her i landet. Den kan dyrkes som kuriositet, f.eks. i krydderurthaven.

 

Andre arter: Stachys olympica se Lam­meøre.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 3.628 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
209512-09-2010 09:30:31 Inga Bach
Vær opmærksom på at knoldgaltetand breder sig meget og kan være særdeles vanskelig at fjerne fra haven igen.

Skvalderkål blev også indført som kulturplante. Det er der nok en del, der har ærgret sig over siden. Min erfaring er at knoldgaltetand har et tilsvarende potentiale til at blive et besværligt ukrudt.

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her