Logo

Kohleria - Kohleria eriantha

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kohleria - Kohleria eriantha

Kohleria er en tropisk plante, der stammer fra Mellemamerika; den er opkaldt efter den schweiziske lærer J. M. Kohler. Planten har morsomme skælformede stængelknolde, fra hvilke de overjordiske stængler skyder frem. Bladene er ellipseformede, mørkegrønne og besat med røde hår. Blom­sterstanden med de klokkeformede blomster hæver sig op over løvet. Blomsten består af et smalt rør med en udadbøjet krave; den er orangerød og stærkt håret; på indersiden er den lysere med mørke prikker og pletter.

 

Kohleria digitaliflora har fingerbølformede blomster.

 

Vækstkrav: Kohleria trives udmærket i enhedsjord, som aldrig må tørre helt ud. Den skal have det varmt, men tåler ikke direkte sol.

 

Pleje: Kohleria formeres ved deling af stængelknoldene. Deling og omplant­ning kan foretages i marts i flade potter, da rødderne ikke går ret dybt. Hele året skal jorden holdes jævnt fugtig uden udtørring. Der bør altid anvendes kuldslået vand med stuetem­peratur. Om sommeren udvikles den bedst og blomstrer rigest, hvis den holdes ved ca. 25°C; om vinteren bør temperaturen ikke komme under 12°C. Luften bør være konstant fugtig.

 

Anvendelse: En smuk og spændende, men ikke helt nem potteplante, bedst i et blomstervindue med glas på alle sider eller i et varmt drivhus.

 

Andre arter:

Kohleria amabilis har hvidhårede, røde stængler. Oversiden af bladene er lilla, undersiden med vinrøde årer. De klokkeformede blom­ster er røde og hårede med citrongult, brunprikket svælg. Den blomstrer fra april til oktober.

 

Kohleria bogotensis har opret vækst uden forgreninger. De hårede blade har lyse årer på oversiden. De orange­røde blomster har gult svælg med røde striber og pletter; blomstringen ligger fra juli til september.

 

Kohleria digitaliflora har, som navnet siger (Digitalis = fingerbøl), fingerbøl­formede blomster. Dens blomstrings­tid er ret kort (august-september).

 

Kohleria lindeniana har meget små blade med hvide nerver. I september og oktober har den gule blomster, forsynet med en enkelt violet plet.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.262 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her