Logo

Kongebregne - Osmunda regalis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kongebregne - Osmunda regalis

Kongebregnen har oftest korte, udelte eller grenede stængler med store, en­kelt- eller dobbeltfinnede blade, ved hvis grund der findes fodflige. Om foråret er farven på disse blade brunlig for senere på sommeren at blive gul til grøn og igen slutte i de brunlige nuan­cer. De frugtbærende blade vokser op i midten af planten. Den nederste dels ligner de almindelige løvblade; men den øvre er omdannet, så at de bærer først grønne, senere brune sporehuse i akslignende stande. Sporehusene er ikke som hos flere andre bregner dæk­ket af slør.

 

Vækstkrav: Planten vokser normalt på fugtige steder i hede- eller birkemoser , og den forekommer over det meste af verden; i Danmark er den dog ret, sjælden. Som kulturplante er konge­bregnen nem at dyrke, men for at udvikle sig smukt må den have en del skygge og fugtig jord. Den bryder sig ikke om gentagne omplantninger.

 

Kongebregnens sporehuse fremkommer som en selvstændig generation i spidsen af specielle frugtbærende blade.

 

Forårets karakteristiske bladudvikling hos kongebregne.

 

Anvendelse: Bregner, der som konge­bregnen opnår en højde på omkring 120 cm, skal helst anvendes i større haver eller parker, hvor de kan få lov til at fremkomme i helst større grupper un­der skyggegivende løvtræer. Bedste re­sultat opnås, hvor der forekommer naturlige søer eller moser og hvor kongebregnen kan nå ned til vandet med rødderne.

 

Sorter:

Osmunda regalis 'Cristata' er en sort med gaffeldelte blade, men ligner ellers arten helt.

Osmunda regalis 'Purpurascens' bliver højere og slankere. Den er noget rød­lig i løvet, og sporeblade og stilke er også stærkere farvede.

 

Andre arter: Meget nærstående arter er kronebregnen eller etagebregnen (Os­munda claytoniana) samt kanelbreg­nen (Osmunda cinnamomea), der kun kan købes i få danske planteskoler.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (11 stemmer)
Siden er blevet set 3.408 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
357624-06-2011 22:18:19 john wolff
Jeg har en kongebregne i min have den har stået der i flere år og den " blomstre" for første gang i år. men jeg ved ikke hvordan den er kommet ind i haven.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her