Logo

Krognål - Alyssum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Krognål - Alyssum

Alyssum kommer af græsk lyssa = galskab; i oldtiden mente man, at visse arter af denne slægt kunne helbrede hundegalskab eller vandskræk. Der findes ca. 100 arter, som overvejende vokser i Mellemeuropa og på Balkan; men kun nogle få anvendes som have­planter. De er ret lave stauder med små gråfiltede blade og gule blomster.

 

Vækstkrav: Krognål vokser bedst på en noget tør jord i fuld sol og egner sig derfor øverst i et sydvendt stenbed; men den er også glimrende i stengær­der og som murplante på toppen eller i en sprække og tillige anvendelig i for­grunden af staudebedet eller som ind­fatning.

 

Krognål eller guldslør (Alyssum saxatile) har lysende gule blomster fra april og helt hen i juli.

 

Formering: Frøene sås i bænk eller på et beskyttet bed i juli. Stiklinger skæ­res og stikkes i let, fugtig jord umiddel­bart efter afblomstringen. Udplantnin­gen kan ske om foråret.

 

Arter: Alyssum argenteum har små grågrønne blade og lysegule blomster. Den bliver 30-40 cm høj og blomstrer i maj-juli. Ældre planter bliver noget træagtige og grove, men de fornyr sig gerne ved selvsåning.

Alyssum moellendorfianum og Alys­sum montanum ligner hinanden meget. De bliver kun 6-10 cm høje med nedliggende stængler, aflange, stjerne­hårede blade og gule blomster i åbne klaser. Man ser dem sjældent under kultur.

 

Krognål.

 

Alyssum saxatile, guldslør, er den bedst kendte krognål, som man ser lyse op om foråret med sine tætte klaser af stærkt gule blomster. Den har forholdsvis store blade og bliver op til 30 cm høj. Den almindeligste have­form er den tætvoksende Alyssum sax­atile compactum, men der findes også en citrongul form, 'Citrinum', en fyldt­blomstret, 'Flore Pleno', og en form med gulkantede blade, 'Variegatum'. Tidligere henregnede man også bi­blomme til Alyssum-slægten, men den er nu skilt ud i slægten Lobularia (se artiklen Biblomme).    

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (8 stemmer)
Siden er blevet set 3.169 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
180917-05-2011 15:59:26 Alice Hasseriis
Vi har Alyssum i et stenbed. De er nu blevet for store og er træagtige og grove.
Hvad kan jeg gøre? Kan den beskæres helt ned? Hvornår er det i så tilfælde bedst?
Venlig hilsen, Alice Hasseriis

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad drikker du til din aftensmad?Effektiv reklame - klik her