Logo

Løvefod - Alchemilla

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Løvefod - Alchemilla

Løvefod er en lav staude med opsti­gende stængler, nyreformede, 5-7-lap­pede blade af form som en løvefod og i spidsen af stænglerne store kvaste af små gulgrønne blomster. Regndråber eller dug samler sig i store perler på bladene. Middelalderens alkymister indsamlede denne dug, som de tilskrev helbredende egenskaber, heraf navnet Alchemilla = alkymi.

 

Storbladet løvefod (Alchemilla mollis) trives godt op ad havemure o. lign.

 

Vækstkrav: Løvefod trives bedst på let fugtig, næringsrig jord. Sørger man for tilstrækkelig gødning, kan planten trives i mange år på samme vokse­plads. Den vokser godt i både sol og halvskygge. Alle arter er hårdføre i Danmark.

Pleje: Løvefod formeres ved frøudsæd om foråret; de unge planter blomstrer året efter. Deling af ældre planter kan også foretages, bedst inden væksten rigtig kommer i gang om foråret. Løve­fod er en nem plante, som ikke kræver særlig pleje, hverken tilbageskæring, opbinding eller afpudsning.

 

Anvendelse: Løvefod kan anvendes i større grupper i staudebedet, skønt dens blomster ikke er særlig farve præg­tige. Bedre er planten dog i havens skovbund, i blomsterengen eller på let skyggede skråninger.

 

Arter:

Almindelig løvefod (Alchemilla vulgaris) er vildtvoksende i Danmark. Den er ret varierende i udseende, og botanikerne har derfor opdelt den i en lang række underarter. Velegnet i na­turhaven.

 

Bjerg-løvefod (Alchemilla alpina) bli­ver sjældent over 15 cm høj. Bladene er 5-7-lappede med mørkegrøn oversi­de og sølvhårede på undersiden. De grøngule blomster er samlet i små kugleformede stande.

 

Storbladet løvefod (Alchemilla mollis) danner 50 cm høje, tætte planter med lysegule blomster i tætte, holdbare stande. Udvikles bedst i halvskygge. Sølv-løvefod (Alchemilla conjuncta) er velegnet til stenbedet. Den holder af fuld sol og tør, kalkholdig jord. Blade­ne er grågrønne med sølvagtig behå­ring.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 3,6 (5 stemmer)
Siden er blevet set 5.156 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Great WesternEt must for skibsentusiaster med have. Hjuldamperen 'Great Western' var et af de første...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!