Logo

Løvefod - Alchemilla

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Løvefod - Alchemilla

Løvefod er en lav staude med opsti­gende stængler, nyreformede, 5-7-lap­pede blade af form som en løvefod og i spidsen af stænglerne store kvaste af små gulgrønne blomster. Regndråber eller dug samler sig i store perler på bladene. Middelalderens alkymister indsamlede denne dug, som de tilskrev helbredende egenskaber, heraf navnet Alchemilla = alkymi.

 

Storbladet løvefod (Alchemilla mollis) trives godt op ad havemure o. lign.

 

Vækstkrav: Løvefod trives bedst på let fugtig, næringsrig jord. Sørger man for tilstrækkelig gødning, kan planten trives i mange år på samme vokse­plads. Den vokser godt i både sol og halvskygge. Alle arter er hårdføre i Danmark.

Pleje: Løvefod formeres ved frøudsæd om foråret; de unge planter blomstrer året efter. Deling af ældre planter kan også foretages, bedst inden væksten rigtig kommer i gang om foråret. Løve­fod er en nem plante, som ikke kræver særlig pleje, hverken tilbageskæring, opbinding eller afpudsning.

 

Anvendelse: Løvefod kan anvendes i større grupper i staudebedet, skønt dens blomster ikke er særlig farve præg­tige. Bedre er planten dog i havens skovbund, i blomsterengen eller på let skyggede skråninger.

 

Arter:

Almindelig løvefod (Alchemilla vulgaris) er vildtvoksende i Danmark. Den er ret varierende i udseende, og botanikerne har derfor opdelt den i en lang række underarter. Velegnet i na­turhaven.

 

Bjerg-løvefod (Alchemilla alpina) bli­ver sjældent over 15 cm høj. Bladene er 5-7-lappede med mørkegrøn oversi­de og sølvhårede på undersiden. De grøngule blomster er samlet i små kugleformede stande.

 

Storbladet løvefod (Alchemilla mollis) danner 50 cm høje, tætte planter med lysegule blomster i tætte, holdbare stande. Udvikles bedst i halvskygge. Sølv-løvefod (Alchemilla conjuncta) er velegnet til stenbedet. Den holder af fuld sol og tør, kalkholdig jord. Blade­ne er grågrønne med sølvagtig behå­ring.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 3,6 (5 stemmer)
Siden er blevet set 7.047 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Om tørklædeforbud i skoler?Effektiv reklame - klik her