Logo

Lungeurt - Pulmonaria

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Lungeurt - Pulmonaria

Deres navn har lungeurterne forment­lig fået p.gr. af de hvidskjoldede blade, som hos nogle af arterne godt kan minde om lungevæv. Derfor har man også troet, at planterne var virksomme mod lungesygdomme. Der findes om­kring en halv snes arter, fortrinsvis i Europa. De er forårsblomstrende og har i reglen små, røde eller rødviolette blomster, som efterhånden bliver blå; der findes dog varieteter med hvide blomster. Blomsterne sidder i en svik­kel eller kvast. Rodbladene er ellipti­ske eller ægformede og stilkede, mens stængelbladene er ægformede eller lan­cetformede og siddende. Hele planten er undertiden stærkt behåret og har en krybende rodstok.

 

Lungeurten har fået sit navn, fordi tegnin­gerne i bladene hos nogle arter kan minde om lungevæv. Her ses blade af Pulmonaria saccharata.

 

Lungeurtens blomster er først rødlige, men skifter senere farve til blå.

 

Himmelblå lungeurt (Pulmonaria angustifolia).

 

Vækstkrav: Lungeurter foretrækker en fugtig, næringsrig muldjord og er glimrende skovbundsplanter, som hurtigt kan dække store partier. De kan også anvendes i forgrunden af busketter eller i staudebedet.

 

Arter:

Pulmonaria angustifolia, him­melblå lungeurt, 30 cm høj, har smalle, lancetformede blade og i begyndelsen rødlige blomster, der senere skifter til himmelblå; 'Alba' har hvide blomster.

 

Pulmonaria mollis har ægformede bla­de og rosa blomster, der skifter til blå. 20 cm høj.

 

Pulmonaria officinalis, almindelig lun­geurt, har store, æg-hjerteformede, undertiden hvidplettede blade og røde blomster, der skifter til violetblå. 30 cm høj. Den er vildtvoksende mange steder i Danmark.

 

Pulmonaria rubra har lysegrønne, ova­le blade, der pludselig bliver smalle ved stilken. Blomsterne er koralrøde og skifter ikke farve. 30 cm høj.

 

Pulmonaria saccharata har store, bredt lancetformede blade, der er oversået med sølvfarvede pletter. Blomsterne er røde, men skifter til dybblå. 'Mrs. Moon' er en smuk sort, der kan dyrkes alene for bladenes dekorative virk­ning. 30 cm høj.

 

Lungeurt (Pulmonaria) er en pragtfuld »vildstaude« til plantning i havens skovbund, bedst på grænsen mellem lys og skygge.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (14 stemmer)
Siden er blevet set 4.205 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her