Logo

Lyng, irsk - Daboecia cantabrica

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Lyng, irsk - Daboecia cantabrica

Daboecia er opkaldt efter den irske helgen Skt. Daboek, mens artsnavnet cantabrica kommer af, at planten for­uden i Irland også findes i Cantabrien i det nordlige Spanien. Irsk lyng er en lille stedsegrøn busk med smalle, ovale blade, der er blanke og mørkegrønne på oversiden, men hvidfiltede på un­dersiden. Grenene er liggende, opsti­gende og rødbrune med kirtelhår. Blomsterne er små, krukkeformede og purpurrøde eller hvide. De sidder i korte klaser på grenspidserne.

 

Vækstkrav: Irsk lyng trives bedst i fuld sol på en lidt fugtig, humusrig surbund, men voksestedet må være veldrænet. Den kan anvendes som stenbedsplan­te. Da den ikke er fuldt hårdfør hos os, bør den vinterdækkes med grangrene, der skal blive liggende så længe, at Solen og blæsten ikke får lov til at udtørre jorden om foråret. Samtidig med at man fjerner vinterdækket, kan man studse lyngtoppen, hvorved plan­ten får en mere kompakt vækst og en bedre blomstring.

 

Formering: Frøet udsås oven på fugtig lyngjord tidligt om foråret, bedst i potter, som overtrækkes med en pla­sticpose, så fugtigheden bevares. Stik­linger skæres og stikkes om sommeren.

 

Andre arter: En beslægtet art, Daboe­cia azorica, findes på Acorerne. Den har rubinrøde blomster i juni-juli, men er endnu mindre hårdfør hos os og kan kun dyrkes i koldhus.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (10 stemmer)
Siden er blevet set 3.677 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1273207-08-2019 14:19:27 annie s
Sikkert pga tørke fra sidste år , er de fleste lyngplanter i min forhave visnet. Kan de reddes ved at skære dem ned, eller skal der nye til .

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her