Logo

Månestråle - Kirengeshoma palmata

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Månestråle - Kirengeshoma palmata

Det festlige danske navn månestråle hentyder til de klokkeformede blom­sters rentgule farve. Planten vokser vildt i lyse, fugtige bjergskove i det sydlige Japan, hvorfra den også har medbragt sit botaniske navn Kirenge­shoma; palmata = håndformet henty­der til bladenes form. Månestråle bli­ver 60-120 cm høj. Stænglerne er stive og oprette, bladene håndformede og kan minde om ahornblade. De gule blomster er klokkeformede, nikkende og samlet i store klaser. De er glinsen­de og ser ud, som om de var overtruk­ket med voks. Som skovbundsplante er den bemærkelsesværdig ved den sene blomstring (august-september).

 

Vækstkrav: Jorden skal være veldræ­net, næringsrig, iblandet forrådnede blade, og den skal i hele vækstsæsonen være tilpas fugtig. Planten trives bedst i halvskygge under lette træer. Hvis den får det for solrigt og tørt, vantrives den.

 

Pleje: Månestråle formeres ved deling af ældre planter om foråret eller ved urteagtige stiklinger, ligeledes om for­året. I tørre perioder skal den vandes, og om efteråret kan man give en top­dressing med visne eller forrådnede blade. Den visne top bortskæres først i det tidlige forår.

 

Månestråle (Kirengeshoma palmata) blomstrer først i august-september.

 

Anvendelse: En meget smuk, men alt for lidt kendt staude til havens »skov­bund«, f.eks. mellem større buske el­ler småtræer som magnolie, paradis­æble, robinie og skyrækker. Uegnet til det egentlige staudebed.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (17 stemmer)
Siden er blevet set 3.256 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
776331-12-2016 15:21:13 Vibeke Poulsen
Hvis frøene når at modne, kan de sagtens sås, men det skal være med det samme, da de hurtigt mister spireevnen: Sow immediately. The viability of these seeds is short or the species propagates best with fresh seed. Stored seed might be coaxed into germination with temperature cycling and patience. Sow @4°C for 3 weeks, then place @20°C. Frø må under ingen omstændigheder tørre ud:

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her