Logo

Margerit - Leucanthemum og frutescens

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Navnet margerit anvendes i daglig tale om en lang række forskellige kurv­blomster, alle med gul skive krone og hvide, gule eller røde, tungeformede randblomster

 

Navnet margerit anvendes i daglig tale om en lang række forskellige kurv­blomster, alle med gul skive krone og hvide, gule eller røde, tungeformede randblomster. Hvid margerit er såle­des det folkelige navn for så forskellige arter som agergåseurt (Anthemis arvensis), romersk kamille (Anthemis nobilis), ægte kamille (Matricaria cha­momilla), lugtløs kamille (Matricaria inodora), hvid okseøje (Chrysanthe­mum leucanthemum) og kæmpemarge­rit (Chrysanthemum maximum). Gul margerit er ofte betegnelse for følgen­de arter: farve gåseurt (Anthemis tinc­toria), kaukasusgåseurt (Anthemis bie­bersteiniana), gemserod (Doronicum orientale) og gul okseøje (Chrysanthe­mum segetum). Endelig er der den populære staude rosenkrave (Chrys­anthemum coccineum), som kaldes fransk, persisk, kulørt eller rød marge­rit. Se artiklerne under de respektive danske navne.

 

Den »rigtige« margerit er Argyranthemum frutescens. Den stammer fra De Canariske Øer, hvor den vokser som en lille halvbusk, en urt, hvis skud forne­den bliver træagtige. Dens grågrønne, ofte noget blåduggede blade er stærkt indskårne. Blomsterne har gul skive og hvide randblomster. I deres sydlige hjemstavn blomstrer planterne året rundt, og det kan man hos os også få dem til i et koldhus eller en vinterhave. Mest anvendes planten dog som ud­plantningsplante i haven, i plantekum­mer eller i altankasser.

 

Vækstkrav: Margerit kræver ikke sær­lig næringsrig jord, men en del fugtig­hed for ikke at gå i stå i væksten. Den blomstrer rigt i fuld sol. Højde fra 50-100 cm.

 

Pleje: Margerit kan »gemmes« fra år til år ved overvintring i frostfri vinter­have eller koldhus, hvor den kun behø­ver nogle få varmegrader og næsten ingen vanding. Den formeres ved stik­linger med hæl, enten om efteråret eller om foråret; den pottes i jordpotte og udplantes, når faren for nattefrost er overstået. Margerit er en nem som­merplante, som kun har en, men væsentlig fejl: alle visne blomster må daglig knibes bort ved afblomstringen.

 

Artikel billede

Sor­ten 'Schone von Nizza' har gule blomster. Oftest fra maj til oktober.

 

Anvendelse: Helårsplante i vinterha­ve, sommerblomst i haven, altankas­sen og i plantekummen og endelig som potteplante i vindueskarmen. Kraftige eksemplarer kan formes som små stammetræer ved opbinding af et en­kelt, kraftigt skud, mens de øvrige skud fjernes ved basis.

 

Sorter: 'Maja Boringer', 70 cm; 'Silver Leaf', 50 cm, med fint løv og talrige blomster; og 'Schone von Nizza', 80 cm, med gule randkroner.

 

Artikel billede

En Margerit fra Østrig: Leucanthemum atratum.

 

Rige:      Plantae (Planter)

Division: Magnoliophyta (Dækfrøede)

Klasse:   Magnoliopsida (Tokimbladede)

Orden:   Asterales (Kurvblomstordenen)

Familie:  Asteraceae (Kurvblomst-familien)

Slægt:   Leucanthemum

 

Margerit - Leucanthemum er en slægt med lidt over 40 arter, som er udbredt i Sibirien og Europa. en- eller flerårige, urteagtige planter med en opret og forgrenet vækst. Bladene er stilkede (de øverste på stænglen dog ofte ustilkede) og spredtstillede, og bladpladen kan være hel eller fjersnitdelt. Kurvene bærer hvide tungekroner og gule rørkroner. Frugterne er ribbede nødder.

Arter og hybrider, som dyrkes i Danmark, eller som er vildtvoksende her.

 

Kæmpe-Margerit (Leucanthemum maximum)

Sommer-Margerit (Leucanthemum paludosum)

Have-Margerit (Leucanthemum x superbum)

Hvid Okseøje (Leucanthemum vulgare)

 

Andre arter

Leucanthemum adustum

Leucanthemum graminifolium

Leucanthemum integrifolium

Leucanthemum lacustre

Leucanthemum monspeliense

Leucanthemum pallens

Leucanthemum praecox

Leucanthemum subglaucum

Leucanthemum sylvaticum

Leucanthemum waldsteinii

 

Argyranthemum frutescens

 

Artikel billede

Samt marguerite og marguerite daisy - Argyranthemum frutescens, en flerårig plante kendt for sine blomster. Den er hjemmehørende i De Kanariske Øer i Makaronesien.

Argyranthemum frutescens, marguerite og marguerite daisy, er en flerårig plante kendt for sine blomster. Den er hjemmehørende i De Kanariske Øer i Makaronesien.

Argyranthemum frutescens, Marguerite daisy, der dyrkes i gartnerier og bredt er tilgængelige og anvendes som en blomstrende prydplante i private haver og offentlige parker.

 


 

 

 

 

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (14 stemmer)
Siden er blevet set 14.864 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1222221-05-2018 16:38:51 Mie Lindahl
Jeg har i lang tid været på udkik efter en staude med de store margeritter til at plukke ind. Nogen der ved hvor man kan købe sådan en.
205205-04-2013 08:25:07 Tole Hovman Elley
Margeritten hedder ikke Chrysantemum fruteseens, men Argyranthemum frutescens. Men tak for en fantastisk hjemmeside. De bedste hilsner Tole Hovman Elley

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her