Logo

Mjødurt - Filipendula

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Mjødurt - Filipendula

Det botaniske slægtsnavn Filipendula er dannet af latin filum = tråd og pen-

dulus = hængende og hentyder til plantens rødder, på hvilke der findes opsvulmede knolde, der ser ud, som om de hænger i tynde tråde, når plan­ten tages op. Vækstkravene er omtalt under de enkelte arter.

 

Den nordamerikanske, 150 cm høje mjødurt (Filipendula rubra) er prægtig foran træer og buske. I naturhaven kan den dyrkes sammen med japansk mjødurt (Filipendula purpurea), kæmpemjødurt (Filipendula kamtchatica) og knoldet mjødurt (Filipendula vulgaris).

 

Arter:

Almindelig mjødurt (Filipendula ulmaria) lyser op langs fugtige grøfter. Almindelig mjødurt findes vildtvoksende eller som staude i haver. Den er 50-100 cm høj med mellem brudt fjersnitdelte, på oversiden glatte og mørkegrønne, på undersiden hvidfiltede blade. De ran­ke stængler ender i en stor og mange­blomstret, rigt forgrenet top, beståen­de af små gullighvide, stærkt duftende blomster. Flerfoldsfrugten består af glatte, snoede småfrugter. Planten fin­des vildtvoksende på fugtige, humusri­ge jorder, hvor den danner tætte be­voksninger langs grøfter eller i elle­sumpe. Den blomstrer i juli-august. Under kultur skal planten stå tilsvaren­de fugtigt, gerne i skygge.

 

Knoldet mjødurt (Filipendula vulgaris). I modsætning til de øvrige mjødurter trives den bedst på tør jord. Knoldet mjødurt  er en 50-70 cm høj, flerårig plante, hvis jordstængel udvikler tynde rød­der, der er forsynet med opsvulmede knolde, heraf navnet. Bladene er for det meste samlet ved grunden af stæn­gelen; de er aflange med talrige lappe­de og skarpt savtakkede, nærmest lan­cetformede afsnit. Blomsterne er i knop rødlige, men efter udspringet i juni-juli hvide og ret store. Flerfolds­frugten er sammensat af hårede, rette småfrugter. Planten trives bedst i fuld sol på tør, mager jord. Vildtvoksende ses den på tørre bakkeskrænter, især hvor jordbunden er kalkholdig.

 

Kæmpemjødurt (Filipendula kam­tschatica) er indtil 3 m høj med store, hjerteformede, 3-S-lappede blade, der er rynkede langs nerverne. De store hvide blomsterstande fremkommer i midten af juli og blomstrer indtil slut­ningen af august. Kæmpemjødurt kan trives på både tør og fugtig jord, men udvikler sig smukkest på en humusrig, fugtig jordbund nær vand, gerne i dyb skygge.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (9 stemmer)
Siden er blevet set 4.738 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvem skal være statsminister ved et blåt flertal ved næste valg?


Effektiv reklame - klik her