Logo

Mjødurt - Filipendula

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Mjødurt - Filipendula

Det botaniske slægtsnavn Filipendula er dannet af latin filum = tråd og pen-

dulus = hængende og hentyder til plantens rødder, på hvilke der findes opsvulmede knolde, der ser ud, som om de hænger i tynde tråde, når plan­ten tages op. Vækstkravene er omtalt under de enkelte arter.

 

Den nordamerikanske, 150 cm høje mjødurt (Filipendula rubra) er prægtig foran træer og buske. I naturhaven kan den dyrkes sammen med japansk mjødurt (Filipendula purpurea), kæmpemjødurt (Filipendula kamtchatica) og knoldet mjødurt (Filipendula vulgaris).

 

Arter:

Almindelig mjødurt (Filipendula ulmaria) lyser op langs fugtige grøfter. Almindelig mjødurt findes vildtvoksende eller som staude i haver. Den er 50-100 cm høj med mellem brudt fjersnitdelte, på oversiden glatte og mørkegrønne, på undersiden hvidfiltede blade. De ran­ke stængler ender i en stor og mange­blomstret, rigt forgrenet top, beståen­de af små gullighvide, stærkt duftende blomster. Flerfoldsfrugten består af glatte, snoede småfrugter. Planten fin­des vildtvoksende på fugtige, humusri­ge jorder, hvor den danner tætte be­voksninger langs grøfter eller i elle­sumpe. Den blomstrer i juli-august. Under kultur skal planten stå tilsvaren­de fugtigt, gerne i skygge.

 

Knoldet mjødurt (Filipendula vulgaris). I modsætning til de øvrige mjødurter trives den bedst på tør jord. Knoldet mjødurt  er en 50-70 cm høj, flerårig plante, hvis jordstængel udvikler tynde rød­der, der er forsynet med opsvulmede knolde, heraf navnet. Bladene er for det meste samlet ved grunden af stæn­gelen; de er aflange med talrige lappe­de og skarpt savtakkede, nærmest lan­cetformede afsnit. Blomsterne er i knop rødlige, men efter udspringet i juni-juli hvide og ret store. Flerfolds­frugten er sammensat af hårede, rette småfrugter. Planten trives bedst i fuld sol på tør, mager jord. Vildtvoksende ses den på tørre bakkeskrænter, især hvor jordbunden er kalkholdig.

 

Kæmpemjødurt (Filipendula kam­tschatica) er indtil 3 m høj med store, hjerteformede, 3-S-lappede blade, der er rynkede langs nerverne. De store hvide blomsterstande fremkommer i midten af juli og blomstrer indtil slut­ningen af august. Kæmpemjødurt kan trives på både tør og fugtig jord, men udvikler sig smukkest på en humusrig, fugtig jordbund nær vand, gerne i dyb skygge.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (8 stemmer)
Siden er blevet set 3.318 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!