Logo

Navleurt - Umbilicus rupestris

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Navleurt - Umbilicus rupestris

Plantens danske navn navleurt henty­der til de kredsrunde, stjernenervede blades navleagtige fordybning i mid­ten. Andre folkelige navne er venus­navle, jomfrunavle og pigernes navle. Også det botaniske slægtsnavn Umbili­cus har samme oprindelse (græsk om­phalos = navle). Planten er meget udbredt i Vesteuropa, i Po-dalen og i de fleste Middelhavslande. Her vokser den på fugtige mure og klipper samt på stenklædte hustage. Herfra føres den ofte hjem af turister, men den findes næppe i handelen hos os. Midt mellem de tykke, mørkegrønne blade udvikles den 10-40 cm lange stængel med hvid­lige eller rødlige småblomster, samlet i en akslignende blomsterstand.

 

Navleurt (Umbilicus rupestris) har navn efter den morsomme, navleagtige fordybning på de cirkelrunde blade.

 

Vækstkrav: Navleurt trives bedst i fuld sol på en fugtig bund, f.eks. i revner i sten eller støttemure. Jorden bør være let sur. Hvis man prøver at dyrke den på friland, kræver den omhyggelig vin­terdækning med granris og plastic og et godt dræn, så jorden er tør i vinter­halvåret.

 

Pleje: Navleurt kan sås på voksestedet eller i småpotter. Hvor forholdene til­taler den, breder den sig ved selvså­ning. Da den ikke er helt hårdfør her i landet, bør man helst dyrke den i et koldhus eller et alpinum.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.553 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!