Logo

Navleurt - Umbilicus rupestris

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Navleurt - Umbilicus rupestris

Plantens danske navn navleurt henty­der til de kredsrunde, stjernenervede blades navleagtige fordybning i mid­ten. Andre folkelige navne er venus­navle, jomfrunavle og pigernes navle. Også det botaniske slægtsnavn Umbili­cus har samme oprindelse (græsk om­phalos = navle). Planten er meget udbredt i Vesteuropa, i Po-dalen og i de fleste Middelhavslande. Her vokser den på fugtige mure og klipper samt på stenklædte hustage. Herfra føres den ofte hjem af turister, men den findes næppe i handelen hos os. Midt mellem de tykke, mørkegrønne blade udvikles den 10-40 cm lange stængel med hvid­lige eller rødlige småblomster, samlet i en akslignende blomsterstand.

 

Navleurt (Umbilicus rupestris) har navn efter den morsomme, navleagtige fordybning på de cirkelrunde blade.

 

Vækstkrav: Navleurt trives bedst i fuld sol på en fugtig bund, f.eks. i revner i sten eller støttemure. Jorden bør være let sur. Hvis man prøver at dyrke den på friland, kræver den omhyggelig vin­terdækning med granris og plastic og et godt dræn, så jorden er tør i vinter­halvåret.

 

Pleje: Navleurt kan sås på voksestedet eller i småpotter. Hvor forholdene til­taler den, breder den sig ved selvså­ning. Da den ikke er helt hårdfør her i landet, bør man helst dyrke den i et koldhus eller et alpinum.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (7 stemmer)
Siden er blevet set 2.628 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her