Logo

Nierembergia - Nierembergia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Nierembergia - Nierembergia

Nierembergia er opkaldt efter den spanske jesuit, professer Johann Euse­bius Nieremberg (1595-1658).

Slægten er vildtvoksende i Sydamerika og omfatter stauder og halvbuske. De dyrkes her i landet fortrinsvis som enårige udplantningsplanter. Bladene er ofte smalle og helrandede. De bredt tragtformede blomster sidder enligt; farven er hvidlig, lyseblå eller lyslilla, ofte stærkere farvet ind mod det gule svælg. Frugten er en kapsel med man­ge frø.

 

Krybende nierembergia (Nierembergia re­pens) er knap nok hårdfør i Danmark.

 

Vækstkrav: Tåler ikke for megen fug­tighed og bør kun plantes på et solrigt sted i varm, sandet jord.

 

Pleje: Frøet sås i marts i varmhus og udplantes efter prikling i juni med ca. 30 cm's afstand. Kan også formeres ved stiklinger. Planterne anvendes i altankasse, potte, i forgrunden af staudebedet eller på stenhøjen.

 

Arter:

Nierembergia frutescens fra Chi­le er en opretvoksende, indtil 70 cm høj, rigt forgrenet halvbusk med linje­formede til smalt spatelformede blade. Blomsterne er store og blålighvide. Koldhusplante og til udplantning.

 

Nierembergia gracilis fra Argentina er en spinkel staude, indtil 20 cm høj, med noget hængende grene og hvide blomster med purpurfarvede nerver. En yndefuld plante, der også egner sig som hængeplante i potte.

 

Nierembergia hippomanica var. viola­cea fra Argentina er en ret spinkel, 30 cm høj staude med lyseblå blomster. Blomstrer rigt fra juli til september; især sorten 'Purpie Robe', der har dybt violblå blomster med gult svælg, er meget attraktiv og velegnet til udplantning i stenbede, i stauderabat eller altankasse.

 

Nierembergia repens fra Chile er en 2,5-5 cm høj staude med krybende, rodslående grene og smalle, mørke­grønne blade. Rigtblomstrende hele sommeren; blomsterne er hvide med gult svælg. Plantes på et tørt sted.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.114 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!