Logo

Norel - Minuartia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Norel - Minuartia

De dyrkede arter af norel er sirlige, ret spinkle planter med udbredt eller krybende vækst, fint løv og små, hvide blomster. Slægtsnavnet Minuartia har planten fået efter den spanske botani­ker J. Minuart (1693-1768), mens det danske navn norel er afledt af et norsk dialekt ord nårill = skarlagensfeber, idet planten i sin tid blev brugt som middel mod denne sygdom. I enkelte plantekataloger kan man stadig finde planten omtalt under det gamle botani­ske navn Alsine.

 

Norel (Minuartia) er en spinkel alpeplante, som er nem at dyrke.

 

Vækstkrav: Som andre alpeplanter er norel velegnet til plantning i stenbede og på støttemure. Jorden skal være sandblandet og veldrænet, og planter­ne trives bedst i fuld sol. De er helt hårdføre og behøver ingen vinterdæk­ning.

 

Pleje: Norel formeres lettest ved de­ling af ældre planter; men frøformering kan også anvendes. Det er en nem haveplante, som ikke kræver nogen særlig pleje.

 

Arter:

Klæbrig norel (Minuartia visco­sa) er 10 cm høj, spinkel og besat med klæbrige kirtelhår. Blomsterne er hvi­de og bitte små. I den danske flora er den en meget sjælden plante, som kun findes på overdrevsbakker på Møn samt i Jylland ved Hald Sø og Skat Skov.

 

Tuenorel (Minuartia graminifolia) danner mosagtige tæpper på indtil 10 cm's højde. Bladene er smalle, næsten nåleagtige, og blomsterne er elegante små hvide stjerner, der udvikles i juli-­august.

 

Tæppenorel (Minuartia juniperina) fra Grækenland og Lilleasien udvikles til kugleformede puder med 20 cm høje blomsterstængler i juli-august.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.026 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her