Logo

Nyserod - Helleborus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Nyserod - Helleborus

Nyserod hører til ranunkelfamilien, hvor flere slægter er giftige. Planterne i nyserodslægten indeholder bl.a. gift­stoffet helleborin, der virker på hjer­tet. Flere af arterne blev tidligere an­vendt som lægeplanter, og den pulveri­serede rod anvendtes som nysepulver. Det danske navn, der er kendt fra ca. 1700, hentyder til denne egenskab. Nyserod er stauder, der især dyrkes p.gr. af plantens tidlige blomstring og vintergrønne, fodnervede, delte blade. Blomsten er ganske stor, grønlig, hvid eller purpurfarvet og har 5 ydre, ofte blivende blosterblade og 5-10 små, kræmmerhuslignende honningblade, mange støvdragere og 3-10 bælgkaps­ler med mange frø. Slægten omfatter ca. 8 arter, hvoraf de fleste er vildtvok­sende i Europa.

 

Rød nyserod (Helleborus cyclophyllus) blomstrer i april-maj. Det er en holdbar snitblomst.

 

Vækstkrav: Alle arter trives i en almin­delig god havejord iblandet tørvestrø­else og formuldet staldgødning og med godt dræn; de vokser bedst i halvskyg­ge. Bør dækkes med granris om vinte­ren.

 

Pleje: Formeres ved deling i det tidlige efterår. Når planterne først er etable­ret, bør de ikke forstyrres ved flytning fra det ene sted til et nyt. De kan let drives under glas, hvor kraftige planter pottes om efteråret og stilles til driv­ning ved 10-12°C.

 

Arter:

Hvid nyserod eller julerose udfolder sine kønne blomster i milde perioder i vinterti­den.

 

Almindelig julerose (Helleborus niger) er den mest kendte af nyserod­arterne. Den bliver ca. 30 cm høj med kort, sort rodstok. Der er store blade fra basis og mindre på stænglen. De ydre blosterblade er hvide, mens hon­ningbladene er gule. Se i øvrigt artik­len Julerose.

 

Grøn nyserod (Helleborus viridis) kan undertiden træffes forvildet fra haver. Bladene dør bort om efteråret og er ret tynde. Planten bliver 15-30 cm høj med grenet stængel og gulgrønne, ret store blomster.

 

Havenyserod (Helleborus hybridus) er krydsningsformer mellem flere arter. Der findes en række gode sorter med mange blomster fra hver stængel. De er grønne, hvide, purpur eller purpur­stribede. Blomstring i marts-maj.

 

Rød julerose (Helleborus abchasicus) stammer fra Kaukasus. Det er en af de bedste af arterne med to til flere ba­sisblade. Stænglen er rødplettet og hæ­ver sig op over løvet med 3-6 hængen­de, dybt purpurfarvede blomster i marts-april.

 

Rød nyserod (Helleborus cyclophyllus) blomstrer i april-maj med rosa eller røde blomster i store, let nikkende blomsterstande. Kan plantes i skov­bund og er god til afskæring.

 

Stinkende nyserod (Helleborus foeti­dus) har ingen blade ved basis. Stæng­len er halvt forveddet, og de mørke­grønne, savtakkede blade sidder lige under blomsterstanden, der består af mange grønlige, stinkende blomster. Når planten er 3 år gammel, blomstrer den, hvorefter den dør bort. Bliver ca. 50 cm høj og er en god underbunds­plante, da den tåler ret dyb skygge.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (8 stemmer)
Siden er blevet set 8.891 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her