Logo

Oncidium - Oncidium

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Oncidium - Oncidium

Planteslægten Oncidium består for størstedelen af epifytiske plantearter; men nogle er dog terrestriske, dvs. vokser på jorden. Oncidium hører hjemme på det amerikanske kontinent fra Mexico til Paraguay og vokser i højder op til 4000 m. Navnet Oncidium hentyder til den lille knude, som findes på blomstens læbe, og er afledt af græsk onkidion = lille knude.

Der findes af Oncidium mellem 700 og 800 forskellige arter, der til dels afviger stærkt fra hinanden. Dette har ført til en inddeling af arterne i forskellige sektioner, der bygger på plantens og blomsternes bygning. Der skelnes såle­des mellem arter med lange blade, med læderagtige, kødede blade, med plettede blade, med kraftige, store pseudobulber osv. For nemheds skyld opdeles her i arter; der egner sig for varmhus, tempereret hus og koldhus. Arterne kan også dyrkes i stue og vinterhave, hvis klimaet kan tilpasses.

 

Det er de gule og brune farver, der dominerer i Oncidium's blomster.

 

Pleje: Oncidium er taknemmelige planter for amatører. De arter, der er egnet for varmhus og tempereret hus, skal i hele vækstperioden vandes rige­ligt og beskyttes mod direkte sol. Om vinteren skal de have så meget lys som muligt og en hvileperiode på ca. en måned.

Arterne, der egner sig for koldhus, må aldrig tørre fuldstændig ud, og om sommeren tilføres rigeligt vand. Næ­ring tilføres kun i den lyse del af året. Ompotning finder sted i marts-maj og i september-oktober. De fleste arter klarer sig fint i en meget grov spag­numblanding, gerne tilsat grodan eller trækulstykker.

 

Det er karakteristisk for Oncidium, at der er en lille knude på blomstens læbe.

 

Formering: Oncidium formeres ved deling. De bageste pseudobulber an­bringes i et lag grov spagnum, indtil rødderne og det nye skud er udviklet. De bedste blomster fremkommer på store planter. Formering ved frø er mulig, men uhyre vanskelig for amatø­rer.

 

Arter til varmhus:

Oncidium altissi­mum får brune, grønne og gule blom­ster, der fremkommer i april-septem­ber.

Oncidium ampliatum har gule blom­ster i store mangeblomstrede, for det meste overhængende blomsterstande i marts-maj. Blomsterne er brunplette­de i midten og kan blive op til 4 cm store.

Oncidium guttatum har gule, grønne og rødbrune blomster om foråret. Planten danner ikke pseudobulber.

Oncidium jonesianum har gule og bru­ne blomster i september-oktober.

Oncidium lanceanum har brune, rosa og violette, velduftende blomster, sam­let i oprette blomsterstande med op til 20 blomster. De enkelte blomster bli­ver op til 6 cm. Blomstringen sker i hele sommerperioden.

 

Arter til tempereret hus:

Oncidium bicallosum har gule blomster, samlet i løse blomsterstande med op til 25 blomster. De enkelte blomster bliver op til 5 cm. Blomstringen sker om vinteren. Pseudobulberne er meget små.

Oncidium cavendishianum har gule blomster med brune pletter. Blomster­ne er velduftende og op til 4 cm store. Blomstringen sker i april-maj.

Oncidium ceboletta har gule blomster med rødbrune pletter fra februar til maj.

Oncidium sphacelatum har gule blom­ster med brungule tegninger. Blom­sterne, der fremkommer om foråret, er samlet i lange, forgrenede, mange­blomstrede stande.

Oncidium splendidum har gule, brun­plettede blomster i oktober-december. Oncidium varicosum har store, gule blomster samlet i op til 150 cm lange blomsterstande. Blomstringen sker ef­terår og vinter.

Oncidium wentworthianum har brune, røde, gule og grønne blomster samlet i forgrenede, op til 2 m lange blomster­stande fra juni til august.

 

Arter til koldhus:

Oncidium concolor får kanariegule blomster i april-maj. Det er en lille plante.

Oncidium crispum har brune og gule blomster med store, bølgede kronbla­de. Blomsterne fremkommer i septem­ber-december.

Oncidium incurvum har hvidlige til rosa blomster samlet i en stand med en ca. 150 cm lang blomsterstængel. Blomstringen finder sted om efteråret.

Oncidium marshallianum har gule blomster med brune pletter. Blomster­ne er samlet i store, stærkt forgrenede blomsterstande med mange blomster. Blomstringen finder sted i maj-juni.

 

Krydsninger: Der findes en lang række artskrydsninger af Oncidium. Disse hybrider er i første række egnet for det tempererede hus.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (7 stemmer)
Siden er blevet set 2.966 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?