Logo

Ordensstjerne - Stapelia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Ordensstjerne - Stapelia

De ca. 100 arter af ordensstjerne kom­mer fortrinsvis fra Sydafrika. Slægts­navnet Stapelia er givet til ære for den hollandske læge Johannes Bodaeus van Stapel (død 1636). van Stapel studerede den sydafrikanske flora og bragte de første Stapelia-planter til Europa.

Stapelia-slægten består af stærkt for­grenede, kødede planter. Blomsterne er stjerneformede - heraf det danske navn - med tegninger i smukke farver, og de fremkommer fra de yngste skud. Blomsternes duft er meget ubehagelig, men tiltrækker ådselfluer, der bestøver dem; det har givet slægten det folkelige navn ådselblomst. Ca. 1 år efter be­støvningen udvikles en bælgfrugt, der ved modenhed springer op i den ene søm, hvorved frøene kommer til syne og kan føres bort med vinden.

 

Ordensstjerne (Stapelia) bestøves af ådselfluer, som tiltrækkes af blomstens luft.

 

Pleje: Ordensstjerne ynder en lys pla­cering uden direkte sol. Vandingen skal være moderat, og i kolde og mørke perioder vandes kun meget lidt; hvis der tilføres for meget vand, vil stænglerne let rådne. Det er bedst at dyrke ordensstjerne i lave potter og en lerholdig jordblanding med godt afløb for vandingsvandet. Temperaturen må ikke komme under 10°C.

 

Formering: Ordensstjerne kan forme­res ved stiklinger og ved frø. Ved stiklingeformering skæres de yngste skud af planten, og efter at snitfladen har tørret nogle timer, stikkes der i en gennemfugtet, sandholdig spagnum­blanding.

Såning sker i en luftig jordblanding, hvorfra vandet let kan løbe bort. De store, flade frø dækkes ganske let med såjorden, hvorefter de spirer i løbet af få dage. Ordensstjerne er en af de planteslægter, som ikke skal have slut­tet luft i formeringsperioden, idet stor luftfugtighed vil give frit spillerum for

svampesygdomme, der kan ødelægge frøplanterne fuldstændig. Frøforme­ring bruges fortrinsvis ved de arter af ordensstjerne, som ikke forgrener sig ret kraftigt.

 

Stapelia variegata er den ældst kendte art af ordensstjerne. Den blomstrer let i stuen.

 

Arter:

Stapelia gigantea har firkante­de, lysegrønne stængler, der er 3-4 cm tykke og 15-20 cm høje. Blomsterne er lysegule og besat med tynde røde tvær-

striber; de kan opnå en diameter på 25-35 cm. Blomsterfligene er besat med hvide hår.

 

Stapelia grandiflora bliver 20-30 cm høj og har tæt hårede stængler. Blom­sterne er ca. 15 cm i diameter og sortpurpur med røde rande og hvide hår.

 

Stapelia hirsuta har tæt hårede, slanke stængler, der bliver ca. 20 cm høje. Blomsterne hos denne art, der er for­holdsvis almindelig i kultur, er ca. 10 cm i diameter; de er rød-gule med fine røde tværstriber og brunrøde hår.

 

Stapelia variegata er den art, som har været kendt længst. Den er stærkt· pudedannende med nøgne, 5-10 cm høje stængler, der er grønne til grå­grønne, sjældent rødlige. Den blom­strer let i stue. De flade, stjerneforme­de, gule blomster er besat med mørke­brune, uregelmæssige striber og plet­ter. Blomsterne er 5-9 cm i tværsnit.

 

Ordensstjernes blomster er dekorative, men har en ubehagelig lugt.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (13 stemmer)
Siden er blevet set 3.226 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1200302-12-2017 10:55:15 Susse Kristiansen
Er der nogen der ved, hvor man kan få frø eller aflæggere af Stapelia?
1188117-09-2017 23:21:16 Jens Koch
hej hvordan dyrker jeg en Staphelia grandiflora har nogle frø til det
1188017-09-2017 23:20:31 Jens Koch
hej hvordan dyrker jeg en Staphelia grandiflora har nogle frø til det

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her