Logo

Paternosterbønne - Abrus precatorius

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Paternosterbønne - Abrus precatorius

Paternosterbønne vokser vildt i de var­meste egne af Europa og i tropisk Afrika, hvorfra den er spredt til andre verdensdele.

Paternosterbønne er en træagtig lian, som kan blive ca. 10 m lang. Bladene er ligefinnede, og blomsterne er svagt lyserøde. Frugten er en flad bælg, som ved modenhed åbner sig for de smuk­ke, glinsende skarlagenrøde frø, der har en sort plet ved navlen, hvor de sidder fast på bælgen. Det er frøene, som kaldes paternosterbønne, fordi de bruges til rosenkranse, ofte som hver 7. eller hver 10. rose eller perle, sam­men med frugterne af paternostertræet (Melia azedarach) m. fl.

Bønnen er meget giftig. Den indeholder stoffet abrin, og knuser man blot et enkelt frø i munden, er det nok til at slå en ihjel, hvilket frøet da også har været brugt til. Bare et stik med en nål, når man tråder bønnerne, kan være skæbne­svangert. Pilespidser har været dyppet i plantesaften og brugt af visse afrikan­ske stammer i kampen mod slavejæ­gerne. Paternosterbønne findes af og til i botaniske haver, men er ikke egnet til stuekultur.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.779 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad er din mening om kongehuset?
Effektiv reklame - klik her