Logo

Paternosterbønne - Abrus precatorius

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Paternosterbønne - Abrus precatorius

Paternosterbønne vokser vildt i de var­meste egne af Europa og i tropisk Afrika, hvorfra den er spredt til andre verdensdele.

Paternosterbønne er en træagtig lian, som kan blive ca. 10 m lang. Bladene er ligefinnede, og blomsterne er svagt lyserøde. Frugten er en flad bælg, som ved modenhed åbner sig for de smuk­ke, glinsende skarlagenrøde frø, der har en sort plet ved navlen, hvor de sidder fast på bælgen. Det er frøene, som kaldes paternosterbønne, fordi de bruges til rosenkranse, ofte som hver 7. eller hver 10. rose eller perle, sam­men med frugterne af paternostertræet (Melia azedarach) m. fl.

Bønnen er meget giftig. Den indeholder stoffet abrin, og knuser man blot et enkelt frø i munden, er det nok til at slå en ihjel, hvilket frøet da også har været brugt til. Bare et stik med en nål, når man tråder bønnerne, kan være skæbne­svangert. Pilespidser har været dyppet i plantesaften og brugt af visse afrikan­ske stammer i kampen mod slavejæ­gerne. Paternosterbønne findes af og til i botaniske haver, men er ikke egnet til stuekultur.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 937 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• CelestialAlba-roser er kraftigt voksende og meget hårdføre roser med få, men kraftige torne....
• Quatre Saisons - Rose des Quatre SaisonsRegnes af de fleste for at være den to gange blomstrende rose, Vergil skrev om ca. år 50...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!