Logo

Perikum - Hypericum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Perikum - Hypericum

Perikum-slægten består af ca. 300 ar­ter, der omfatter urter, halvbuske, buske og træer. Buskene er i reglen lave, løvfældende eller til tider stedse­grønne. Bladene er modsatte eller kransstillede og har ofte oliekirtler, der op mod lyset ses som gennemskin­nelige prikker. Blomsterne er som re­gel samlet i endestillede kvaste, gulfar­vede og regelmæssige med femtalligt bloster. Støvdragerantallet er stort; til tider sidder de samlet i 3-5 knipper, idet de 3 eller 5 støvdragere hver er splittet op i et stort antal og kun ved basis endnu er sammenvoksede. Der findes 3-5 grifler, og frugten er en kapsel, der hos nogle arter er kødfuld og bæragtig.

 

Hypericum calycinum har mange underjor­diske udløbere og er fortræffelig som bund­dække.

 

Formering: Unge planter blomstrer ri­gest, og buskene bør derfor fornys, når de er 8-10 år gamle. Arterne formeres let ved frø, der spirer hurtigt, men kan også formeres ved stiklinger, der tages om sommeren. Planter med udløbere formeres lettest ved deling. Planterne trives bedst på en humusrig, let sandet jord i sol eller halvskygge.

 

Hypericum patulum henryi. Perikum har kapselfrugter, men flere af arterne udvikler smukke bærlignende frugter.

 

Arter: En del af de urteagtige arter er vildtvoksende i Danmark, bl. a.

dværg­perikum (Hypericum humifusum), der har nedliggende stængler og bliver 5- 15 cm høj;

kantet perikum (Hypericum maculatum), 30-50 cm høj med kantet stængel;

prikket perikum (Hypericum perforatum), der anvendes i brænde­vin, hvor knopperne giver en smukt rød farve og let bitter smag; og

vinget perikum (Hypericum tetrapterum), der har en tydeligt firvinget stængel.

En række smukke, mere eller mindre stedsegrønne halvbuske og buske dyr­kes i haven og er værdifulde prydplan­ter som bunddække eller i lavt busket.

 

Buskperikum (Hypericum calycinum) fra Sydøsteuropa er en halvbusk, ca. 40 cm høj, med mange underjordiske udløbere og firkantede grene. Bladene er ret små og mørkegrønne. Blomster­ne er 7-8 cm store, og støvdragerne er femknippede med rødlige knapper. En fortrinlig bunddækkeplante, der trives godt i sol eller let skygge.

 

Bærperikum (Hypericum androsae­mum) fra Sydøsteuropa og Lilleasien er en halvt stedsegrøn halvbusk med tokantede grene og 75-100 cm høj. Bladene er mørkegrønne på oversiden og hvidliggrønne på undersiden. Blom­sterne er enlige eller sidder i- 3-9- blomstrede kvaste. Støvdragerne er samlet i 5 knipper og er længere end kronbladene. Frugten er bærlignende og glinsende sortviolet. Busken er aro­matisk duftende og blomstrer fra juli til september. Bør plantes på et beskyttet sted i fugtighedsbevarende, men ikke for våd jord. Den fordrer let vinterdækning med granris.

 

Haveperikum (Hypericum moseria­num) er en krydsning mellem Hyperi­cum calycinum og Hypericum patu­lum. Busken er halvt stedsegrøn, ca. 60 cm høj og visner i reglen ned om vinteren, men skyder igen det følgende forår med mange friske skud. Blom­sterne er 6-7 cm store med mange støvdragere, hvis støvknapper er rødli­ge. Planten egner sig til bunddække eller flere sammen i et staudebed. De visne grene skæres bort om foråret. Let vinterdækning med granris.

 

Japanperikum (Hypericum patulum) er en ca. 1 m høj busk med stive grene og blågrønne blade. Blomsterne er guld­gule, holdbare og sidder enlige eller tre sammen. Busken blomstrer uafbrudt fra juli til september og har da både blomster og røde frugter. En meget smuk prydbusk, der lyser op overalt, f. eks. på stenbed, i stauderabat eller fortil i et busket. Varieteten henryi er ­om muligt endnu smukkere end arten. ­Den kan svides af barfrost og bør dækkes om vinteren med granris.

 

Kalms perikum (Hypericum kalmianum) fra Nordøstamerika og Canada ­danner en 60-80 cm høj busk med ­firvingede skud og kraftige, ustilkede, blågrønne blade. Blomsterne er 2-3 cm store og sidder i 3- til mangeblomstrede kvaste i juli-august. Planten er ganske hårdfør og trives bedst på en kalkrig, sandet jord i halvskygge. Den har navn efter den finske professor Kalm, der var samtidig med Linrie. Kinesisk perikum (Hypericum hookeri­anum) fra Himalaya er en stedsegrøn, ca. 1-1,5 m høj busk med rødbrune grene og ustilkede, ret store blade, der på oversiden er mørkt blågrønne. Blomstrer fra august til oktober med mange ca. 5 cm store, gyldentgule blomster, hvis kronblade er faste og holdbare. Støvdragerne er femknippede og næsten halvt så lange som kronbladene. Sorten 'Hidcote' har en smuk, kuplet vækst og bliver ca. 1,5 m høj og bred. Væksten er tæt, bladene lyst blågrønne, og blomsterne er mørkegule, ved udspring med orangefarve de støvdragere, der giver blomsten et smukt farvespil. De unge planter bør beskyttes mod barfrost med granris.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (23 stemmer)
Siden er blevet set 19.320 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1341209-06-2022 06:37:27 Poul-Erik
Jeg mangler at få at vide hvad det er for nogle dele af Perikum man kan spise.
647108-08-2016 13:07:22 Mogens S Jørgensen
er det muligt at få mere at vide om formering af perikum hvordan man gør med frø opbevaring-såning og ved stigninger.? vh. Mogens
287902-11-2010 10:03:10 Perikum
Findes der en som er giftig, jeg tænker hvis man vil lave snaps?

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her