Logo

Petunie - Petunia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Petunie - Petunia

Slægten Petunia omfatter mindst 12 arter, hvoraf de fleste er vildtvoksende i Sydamerika. Navnet er afledt af por­tugisisk peto eller petun = tobak og hentyder ti! plantens slægtskab med tobaksplanten (Nicotiana). Havepetunie er ret små urter med svage stængler. Bladene er hårede, helrandede og har bueformede side­nerver fra basis. De store, iøjnefalden­de blomster er bredt tragtformede. Planten er egentlig flerårig, men dyr­kes som enårig. De sorter, der dyrkes i dag, er hybrider, fremkommet efter krydsning mellem de to arter Petunia axillaris og Petunia violacea.

 

Vækstkrav: Petunie er en nøjsom plan­te, der vokser godt i næsten al slags jord og tåler en del tørke. Den blom­strer rigest i sol, men tåler dog også halvskygge.

 

Pleje: Frøet er meget småt og dækkes kun ganske let ved såning i marts­april. Det spirer efter 2 uger ved 18°C. Småplanterne prikles hurtigt efter fremspiring og viderekultiveres ved 12-15°C. Frøet kan også sås i jiffypot­ter, hvor planterne udtyndes til én pr. potte og forbliver her indtil plantning på friland, som først bør ske sidst i maj, når der ikke er fare for nattefrost.

 

Anvendelse: I bede, i altankasser eller som potteplanter.

 

Petunie-hybrider er fremkommet ved krydsning mellem Petunia axillaris og Petunia violacea.

 

Arter:

Petunia axillaris . fra Argentina er en høj, ret kraftig plante, der oftest har en opret vækst. De nedre blade er stilkede, mens de øvre er siddende. Blomsterne er hvide med en lang tragt og dufter stærkt om aftenen.

 

Petunia violacea, ligeledes fra Argenti­na, har svag vækst og blade, der næ­sten alle er ustilkede. Blomsterne er små, rosenrøde eller violette og bredt tragtformede.

 

Sorter: Der er gennem årene gjort et stort forædlingsarbejde med petunier. De forskellige typer adskilles ved for­skelle i vækst, blomsterstørrelse, struk­tur og farve, f. eks. enkeltblomstrede eller fyldtblomstrede, helrandede eller frynsede kronblade eller kronblade med bølget rand. Blomsterfarven vari­erer fra hvid til rosa, purpur, røde eller blå nuancer, eller blomsterne har flere farver i pletter, i randen eller i svælget. Planterne i de forskellige grupper bli­ver 20-25 cm høje. De småblomstrede er i reglen bedst til udplantning i bed. Af Petunia hybrida 'Nana Grandiflo­ra'-sorter kan nævnes 'Cloud'F1 med kompakt vækst og store, tidlige blom­ster. I denne gruppe findes følgende farver: hvid, lysrosa, dybrosa, laksro­sa, dybrød og lilla med mørkere stri­ber. 'Eureka'F1 er meget tidligtblom­strende i røde og rosa farver; 'Flash'F1 har hvide, rosa, skarlagen og tofarvede

sorter; 'Picotee'F1 har blå og hvide eller røde og hvide sorter. 'Flore Ple­no' har fyldte blomster i blandede farver: lysrosa, violetblå, rød, hvid og laksrød med hvid farve. Petunia hybri­da 'Nana Multiflora'F1 har sorter i mange farver, både ensfarvede og fler­farvede; og Petunia hybrida 'Nana Multiflora' , 'Flore Pleno'F1 bærer fyld­te blomster i mange farver.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (51 stemmer)
Siden er blevet set 14.350 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
511915-04-2016 12:32:33 Bjarne Jannrup
Hejsa. Jeg er helt vild med sommerblomster og især altankasser som man ser dem i Østrig. Jeg prøvede sidste år med forskellige blomster, pelargonier, flittigliser og petunier. Jeg fik et virkelig flot resultat ud af det, men men, sikke et arbejde med at nippe alle petuniaerne, og så er det jeg tænker, hvad gør de syd på, de kan umuligt overkomme og pille alle de visne blomster af hver dag, de har jo altankasser især i Østrig over alt, eller gør de slet ikke noget, men det ser ikke sådan ud. Nogen der kan hjælpe mig, jeg vil nødig skippe min petuniaer

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her