Logo

Pigæble - Datura

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Pigæble - Datura

Pigæble har fået navn efter den pigge­de frugt; flere af arterne indeholder meget giftige alkaloider. Vor hjemlige pigæble (Datura stramonium) bliver 15-80 cm høj. Grenene er udspærrede og gaffeldelte, bladene glatte, tande­de, spidslappede og ægformede. Den blomstrer fra juli til september med hvide, oprette, 6-8 cm lange blomster. Frugten er på størrelse med et lille æble, opret og med udstående pigge. Planten kan undertiden findes forvildet i Danmark. Den er oprindelig indført som lægeplante og blev i meget små mængder anvendt mod bl.a. ast­ma. Pigæble er en meget giftig plante!

 

Pigæble (Datura slramonium) med frugt. Planten er meget giftig.

 

Formering: De enårige arter formeres ved frø, der sås i marts i varmhus. Efter prikling, potning og afhærdning udplantes småplanterne i slutningen af maj eller begyndelsen af juni i en let, næringsrig jord i fuld sol.

 

Datura metel dyrkes her i landet som enårig sommerplante.

 

Andre arter:

Datura metel fra Sydeu­ropa er 50-75 cm høj. Den er enårig med gaffeldelte grene og tilsyneladen­de modsatte, store, hårede, mere eller mindre helrandede blade. Blomsterne er hvide, oprette, 10-15 cm lange og har en herlig duft; de fremkommer i juni-juli og efterfølges af piggede, nik­kende kapsler.

 

Datura meteloides fra Nordamerika bliver indtil 2 m høj. Den dyrkes som enårig. Grenene er gaffeldelte, og bla­dene næsten helrandede og blågrønne. Blomsterne er oprette, lysviolette med hvid bundfarve og vellugtende, 10-15 cm lange. Den blomstrer fra august til oktober. Planten udvikler knolde, der i lighed med dahlia kan tages op om efteråret og igen lægges i jorden næste forår, når der ikke er fare for natte­frost.

Se desuden artiklerne Englebasun og Engletrompet.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (23 stemmer)
Siden er blevet set 8.918 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
206222-08-2013 10:50:36 Kaj kjeldal. Hadsund
Har et pigæble med flere end 50 frugter i min have
206316-09-2010 11:23:14 haveABC
Ja, giftigheden er ikke at spøge med. Hos Datura er det alkaloiderne l-hyoscyamin, l-scopolamin og atropin, der er på spil. Du bør ikke have mindre børn omkring planterne alene. Du vil ikke tilgive dig selv, hvis et af dem alligevel smagte på planten under leg i et upåagtet øjeblik.

Otto Lindemark (1963) skriver i "Vore giftige blomsterplanter"om Datura: "Meget giftige planter, hvis lugt allerede kan forårsage svimmelhed" (p.55). Og Horst Altmann (1993) desuden i "Giftige planter og dyr": "Der kendes forgiftninger, navnlig af børn (...) Symptomer som hos galnebær; uro og almindelig ophidselse, talelyst, krampegråd, eufori, stærk trang til bevægelse, hallocinationer, ataxia. Tiltagende ophidselse, hurtigere og dybere åndedræt, hjertebanken, hurtigere puls og blodtryksstigning, udvidede og stive pupiller, syns- og taleforstyrrelser, rød, tør og varm hud, epilepsiagtige kramper. Død efter lammelse af åndedrættet. Førstehjælp: fremkald opkastning. Berolig den forgiftede og sørg for hurtig transport til hospital..."(p.64)
206416-09-2010 11:02:36 René Jul
nu her jeg læst mange forskellige steder at almindelige pigæble er emget giftigt. man inge steder ståre der hvordan den er giftig og hvordan giften bliver overført og hvad effekt og symtomer er. jeg her en engelt der ståre i min have og jeg har to så børn. så det er relevant at vide om man kan få giften ved at stikke sog på frugterne eller man desideret skal indtage blad stilk eller frø og om der er noget amn sakl passe på nåre man fjerner den. Med velmig hilsen René

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her