Logo

Planter, insektædende

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Planter, insektædende

Soldug (Drosera rotundifolia) er den almindeligste insektædende plante i Danmark.

Der findes blandt Jordens planter ca. 450 arter, som ikke dækker deres kvæl­stofbehov på normal måde ved at opta­ge kvælstoffet gennem rødderne; de skaffer sig alt eller en væsentlig del af stoffet fra smådyr, hovedsagelig insek­ter, som de fanger og hvis bløddele planterne opløser og opsuger. Det er i samtlige tilfælde bladene, der er om­dannet til fælder og »fordøjelsesorga­ner«.

Her i landet forekommer der tre slægter, hvis arter løser deres kvælstof­problem på denne måde, nemlig blære­rod (Utricularia), soldug (Drosera) og vibefedt (Pinguicula); se disse artikler.

Andre kendte insektædende planter er den amerikanske fluefanger (Dio­naea), der af og til ses som stueplante, samt de asiatiske kandebærere (Ne­penthes), se artiklerne Fluefanger og Kandebærer.

Mindre kendt, men nok så vigtig er den jordlevende svamp Dactylella, hvis mycelium danner nogle ejendom­melige løkker. Når en nematode (se denne artikel), f.eks. den yderst skade­lige kartoffelål, på sin vej gennem jorden kommer ind i en sådan løkke, svulmer denne op og klemmer nemato­den fast, hvorefter svampen sender svampetråde (hyfer) ind i nematoden og opløser den indefra. I modsætning til de ovennævnte er svampen ingen egentlig plante, og nematoder er ikke insekter; men fælde- og fødeindtagel­sesprincipperne er de samme. Svam­pen står dog science-fictionlitteratu­rens »kødædende planter« nærmere end de insektudsugende blomsterplan­ter. Der udføres forsøg med den som led i bekæmpelsen af de ellers vanske­ligt bekæmpelige nematoder.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 2.327 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her