Logo

Planter, insektædende

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Planter, insektædende

Soldug (Drosera rotundifolia) er den almindeligste insektædende plante i Danmark.

Der findes blandt Jordens planter ca. 450 arter, som ikke dækker deres kvæl­stofbehov på normal måde ved at opta­ge kvælstoffet gennem rødderne; de skaffer sig alt eller en væsentlig del af stoffet fra smådyr, hovedsagelig insek­ter, som de fanger og hvis bløddele planterne opløser og opsuger. Det er i samtlige tilfælde bladene, der er om­dannet til fælder og »fordøjelsesorga­ner«.

Her i landet forekommer der tre slægter, hvis arter løser deres kvælstof­problem på denne måde, nemlig blære­rod (Utricularia), soldug (Drosera) og vibefedt (Pinguicula); se disse artikler.

Andre kendte insektædende planter er den amerikanske fluefanger (Dio­naea), der af og til ses som stueplante, samt de asiatiske kandebærere (Ne­penthes), se artiklerne Fluefanger og Kandebærer.

Mindre kendt, men nok så vigtig er den jordlevende svamp Dactylella, hvis mycelium danner nogle ejendom­melige løkker. Når en nematode (se denne artikel), f.eks. den yderst skade­lige kartoffelål, på sin vej gennem jorden kommer ind i en sådan løkke, svulmer denne op og klemmer nemato­den fast, hvorefter svampen sender svampetråde (hyfer) ind i nematoden og opløser den indefra. I modsætning til de ovennævnte er svampen ingen egentlig plante, og nematoder er ikke insekter; men fælde- og fødeindtagel­sesprincipperne er de samme. Svam­pen står dog science-fictionlitteratu­rens »kødædende planter« nærmere end de insektudsugende blomsterplan­ter. Der udføres forsøg med den som led i bekæmpelsen af de ellers vanske­ligt bekæmpelige nematoder.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 1.927 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Mrs. John Laing.En af de bedste, måske den allerbedste remontantrose. Et bevis så godt som noget er vel,...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!