Logo

Prydløg - Allium

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Facebook

Prydløg - Allium

Allium er latin og betyder hvidløg, og efter det har hele slægten fået navn. Den omfatter ikke blot prydløg, men også porre og alle vore spiseløg. Alli­um er en stor slægt, som tæller knap 300 arter. Man finder dem næsten overalt i den nordlige tempererede zone. Mange af dem har meget smuk­ke blomsterstande, bl.a. prydløg og spiseløg; når de alligevel kun dyrkes i begrænset omfang, skyldes det måske, at de minder for meget om køkkenha­ven. Men prøven gang at anbringe en dusk purløg i stenbedet eller i en skovbundsplantning og lad den blom­stre frit; så vil man opdage, at den er en lille Askepot, som har fortjent at komme med til festen. Prydløg varie­rer i højde fra ca. 10 cm til 100 cm; men de har altid relativt store, ofte kuglefor­mede blomsterstande på spinkle stilke. De grønne blade er tynde, runde og hule eller brede og flade som tulipan­blade. De lave arter er velegnede i stenbedet, som kantplanter eller som underplantning i busketter, mens de højere prydløg hører hjemme i staude­bedet og er fremragende til afskæring. De hårdføre arter, langt de fleste af vore dyrkede prydløg. klarer sig fint i en »vildhave«, og de skyggetålende trives godt som skovbundsplanter.

 

Vækstkrav: Pryd løg kan dyrkes i næ­sten enhver havejord, som ikke er direkte vandlidende; men de trives bedst på en let, kalkholdig jord i fuld sol. Ofte formerer de sig meget vold­somt ved både sideløg og selvsåning, og når de kommer til at stå for tæt, kan det være hensigtsmæssigt at omplante dem. De opgravede løg skal helst ud­plantes igen med det samme. Bortset herfra kræver de praktisk talt ingen pasning.

 

Allium giganteum har violetrøde blomster i kuglerunde stande på 150 cm høje stængler.

 

Allium schubertii er en ret sjælden art fra Palæstina. Den kan ikke overvintre på fri­land hos os.

 

Arter:

Allium aflatunense stammer fra Centralasien og er en af vore tidligst blomstrende prydløg-arter. Den bliver 60-90 cm høj og har store, kugleforme­de skærme af violetrosa, stjerneforme­de blomster. God til afskæring.

Allium atropurpureum er en sydøsteu­ropæisk art. Den har bordeauxrøde blomster i kugleformede skærme på 50 cm høje stængler og blomstrer i juli. Allium caeruleum stammer ligeledes fra det sydøstlige Europa. Den har himmelblå blomsterskærme på 50 cm høje stængler i juni-juli. Fremragende til afskæring.

Allium cernuum kommer fra Alleghe­ny-bjergene i 0stamerika. Den har nikkende skærme med lyserøde blom­ster i juni-juli.

Allium christophii (eller Allium albo­pilosum) kommer fra bjergegnene i Den nære Orient. Den har kuglerunde skærme, der kan blive op til 25 cm i diameter. Blomsterne er metalglinsen­de violette og smukt stjerneformede. Den bliver 50 cm høj og blomstrer i juni-juli.

Allium cyaneum fra Kina bliver kun ca. 20 cm høj, men har smukke, mør­keblå blomsterskærme i maj-juni. Den trives bedst i tør jord og egner sig godt som stenbedsplante.

Allium flavum stammer fra Sydeuro­pa. Den har gyldengule, nikkende blomsterskærme på 20-40 cm høje stængler i juli. Også den trives bedst på tør jord.

Allium giganteum kommer fra Hima­laya. Den kan få op til 150 cm høje stængler med violetrøde blomster i store, kugleformede skærme i juli.

Allium karataviense har sølvhvide, kuglerunde blomsterstande på korte stængler i maj, men er måske ikke det mest spændende prydløg. Dyrkes mest p.gr. af de brede, blågrønne blade.

Allium moly fra Sydeuropa kaldes også guldløg p.gr. af sine skinnende guldgu­le, stjerneformede blomster, der sid­der i en halvkugleformet skærm. Det er en meget frodig plante, som får en rigdom af bredt lancetformede, grønne blade. Den bliver ca. 30 cm høj og blomstrer i juni.

Allium narcissiflorum fra Balkan har rosa, tragtformede blomster i små, hængende skærme på 20 cm høje stængler i juni. Den trives bedst i en noget fugtig jord i halvskygge.

 

Kæmpeløg (Allium giganteum). De tætsiddende enkeltblomster danner en næsten perfekt kugleform.

 

Allium neapolitanum fra Sydeuropa har små hvide blomster i en skærm på den 30 cm høje stængel. Den er god til afskæring, men desværre frostfølsom. hvorfor den må vinterdækkes godt el­ler dyrkes i koldhus.

Allium oreophilum (eller Allium ostrowskianum) stammer. fra Turke­stan. Den har meget smukke, mørkro­sa blomster på 20 cm høje stængler i juni-juli. En dejlig stenbedsplante, som ofte breder sig villigt. Sorten 'Zwanenburg' har dybrosa blomster.

Allium pulchellum findes vildtvoksen­de i Alperne og på Balkan. Den har små rødviolette. klokkeformede blom­ster i en åben skærm på 30-60 cm høje stængler i juli-august.

Allium ramosum fra Sibirien har hvide blomster i flade skærme på 50 cm høje stængler i juni.

Allium roseum, som kommer fra Syd­europa, har klokkeformede, rosenrøde blomster på 40 cm høje stængler i juni.

Allium schubertii kommer fra Palæsti­na. Den har store halvskærme af røde blomster, og enkeltblomsterne sidder på meget lange stilke. Den bliver 50- 80 cm høj, blomstrer i juli, men er ikke hårdfør på friland og må overvintres i koldhus.

Allium sphaerocephalon fra Mellemeu­ropa og Middelhavsområdet har rød­violette blomster i små, kuglerunde skærme på 50-70 cm høje stængler i juli.

Allium stipitatum fra Turkestan min­der om Allium giganteum, men er noget mindre. Den har violetrøde. kuglerunde blomsterstande i juli på 80 cm høje stængler.

Allium tibeticum fra Tibet har rødvio­lette blomster på 20 cm høje stængler i juli. Egner sig godt til stenbedet.

Allium triquetrum fra Middelhavsom­rådet har nikkende, klokkeformede, hvide blomster med en grøn midterstri­be i hvert kronblad. Skærmene sidder for enden af 40 cm høje stængler, og blomsterne fremkommer allerede i april-maj. Skyggetålende. Ikke helt hårdfør i vore vintre.

Allium ursinum kaldes også ramsløg og findes i den danske natur. Den har hvide, stjerneformede blomster i ret flade skærme på 20-30 cm høje stæng­ler i maj. De langstilkede grønne blade ligner liljekonvallens, og pudsigt nok vender de altid undersiden opad. Ramsløg kan anvendes i skovbunds­plantninger, hvor den undertiden bre­der sig som ukrudt. Den har en meget stærk løgduft. Ramsløg er afbildet på manchettegningen forrest i denne artikel.

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (17 stemmer)
Siden er blevet set 6753 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.