Logo

Purløg - Allium schoenoprasum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Purløg - Allium schoenoprasum

Purløg stammer fra Sydeuropa og Vestasien. Det er en gammel kultur­plante, der har været dyrket i Kina i årtusinder og været anvendt i Europa i mange hundrede år. Planten er en staude med tueformet vækst og 20-40 cm lange, rørformede, friskgrønne bla­de. Artsnavnet schoenoprasum kom­mer af græsk schoenos = siv og prason = løg og hentyder til de sivagtige blade. Når planten er 2 år eller mere, udvikles smukke, purpurrøde blom­ster, der er samlet i tætte stande.

 

Især i blomstringstiden er purløg en dekorativ køkkenurt.

 

Vækstkrav: Purløg vokser bedst i en muldrig, veldrænet, neutral eller let kalkholdig jord. Planten er tilbøjelig til at få visne bladspidser i løbet af som­meren; dette kan undgås ved tilførsel af kvælstofgødning efter behov.

 

Pleje: Frøformering er mest alminde­lig; men planterne kan også forøges ved deling af ældre tuer. Frøet sås i april på friland.

 

Anvendelse: En smuk plante i såvel køkken- som prydhaven, velegnet bl.a. til indfatning af bede. Purløg kan også dyrkes i potte om vinteren i vindues­karmen. Til dette formål graves en tue op i det sene efterår, deles og plantes i potter og skæres ned til et par cm over jordoverfladen. Den vandes efter be­hov. Blomsterne kan tørres og anven­des i buketter sammen med evigheds­blomster.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 3,5 (13 stemmer)
Siden er blevet set 1.761 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Graham ThomasDe mørkegule blomster har lysere, bølgede kronbladrande og et anstrøg af abrikos. De er...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!