Logo

Rørblomst - Penstemon

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Rørblomst - Penstemon

Penstemon eller Pentsteman er græsk og betyder »med fem støvdragere«. De slægter, der hører til de maske­blomstrede, er bl.a. karakteriseret ved kun at have 4 støvdragere. Pensteman er en undtagelse, idet blomsten har 5 støvdragere, hvoraf den ene dog er gold (staminodie). Rørblomstslægten består af ca. 200 arter, der er stauder eller buske. Med undtagelse af en art, der er fundet i Nordøstasien. er de øvrige vildtvoksende i Nordamerika og i den nordlige del af Mexico. De arter, der dyrkes her i landet som stauder, kan kun overleve på friland, dersom de plantes på beskyttede steder og dæk­kes om vinteren. En række hybrider, fremelsket ved krydsning mellem flere arter, dyrkes som udplantningsplanter.

Rørblomst har modsatte blade. Blom­sterstanden er en opret klase eller top, der ofte har ensidigt rettede blomster. Blomsten er mere eller mindre tydeligt tolæbet og rør- til klokkeformet.

 

Tofarvet rørblomst-hybrid (Penstemon hy­bridus).

 

Pleje og formering: Rørblomst kræver næringsrig jord i læ og sol. Planterne vandes grundigt i tørre perioder, især i udviklingsperioden. Frøet sås i sep­tember i sandblandet jord. Småplan­terne prikles i kasser eller potter, over­vintres frostfrit og lyst og udplantes i maj-juni. Hybriderne er ikke konstan­te ved frøformering, og ønsker man rene farver, formeres disse planter ve­getativt ved stiklinger. Stiklingerne skal være lidt faste ved basis og tages i august-september fra sideskud, stikkes i sandblandet jord i hus og skygges for stærk sol. Overvintres frostfrit, lyst og med rigelig luft.

 

Stauder.

Pensteman barbatus er 50-100 cm høj med glat, grenet stængel. Bladene vari­erer fra lancet- til linjeformede og er hele med kraftige nerver. Blomster­standen er lang og åben med tolæbede, skarlagenrøde blomster med håret svælg. Blomstring i juli. Sorten 'Prae­cox Nanus' bliver ca. 30 cm høj og har lyserøde til karminrøde blomster.

Penstemon campanulatus er 35 cm høj og tætløvet. Bladene er linje-lancet­formede og stærkt savtakkede. Blom­sterstanden er. tæt med blå, lilla eller hvide blomster i juli-august. Pensteman confertus er 30 cm høj med håret blomsterstand. Blomsten er cre­mehvid til gul, tolæbet, den nedre læbe med hår. Blomstringstiden er juni.

Penstemon diffusus er 30 cm høj og glat. Bladene er tandede og af uens størrelse. Blomsterstanden er kort og grenet. Blomsterne er lyst til mørkt purpurfarvede, tolæbede og har håret staminodie. Blomstrer i juli.

Penstemon laevigatus var. digitalis er 60-100 cm høj med mange langstilkede blade nedentil på stænglen. De øvre blade er tilspidsede, halvt stængelom­fattende, med hjerteformet basis. Blomsten er stor, hvidligrød med kort overlæbe og har hår ved basis; den er fremme i juli-august.

 

Udplantningsplanter.

Penstemon hybridus omfatter en række former, hvis oprindelse ikke er ganske klar. Blomsten er næsten regelmæssig med udstående krave af 5 næsten ens flige. Den er stor og enten lilla, skarla­genrød eller rød-hvid. De forskellige sorter varierer i højde fra 25 til 60 cm; de er oftest grenede fra basis og har lange blomsterstande med mange, sto­re blomster. Planterne dyrkes og an­vendes som udplantningsplanter og er meget dekorative i grupper i staudebedet, i forgrunden af et busket og til afskæring.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,1 (12 stemmer)
Siden er blevet set 6.400 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Kan man spise varme hveder uden at have fri?Effektiv reklame - klik her