Logo

Rederod - Neottia nidus-avis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Rederod - Neottia nidus-avis

Til slægten hører 9 arter, hvoraf kun en enkelt (Neottia nidus-avis) er vildtvok­sende i Danmark, hvor den findes på morænejord på øerne.

Rederods botaniske slægtsnavn Neottia er græsk og betyder »rede«. Det hen­tyder til rodens store lighed med en fuglerede, idet den korte jordstængel er helt dækket af en tæt klynge tykke rødder. Det latinske artsnavn nidus­avis betyder, ligesom slægtsnavnet , »fuglerede«. Rødderne bærer ingen rodhår og optager ingen næring direkte fra jorden; men planten lever i symbio­se (samliv) med forskellige jordbunds­svampe, der sørger for at nedbryde det organiske stof, planten behøver. De meget tynde svampetråde trænger ind i jordstænglens celler og fritager således planten for selv at danne organisk stof ved fotosyntese.

Planten mangler helt løvblade og grøn­korn og er blegbrun. Stænglen er 20-30 cm høj, beklædt med ligeledes bleg­brune bladskeder og ender i en tæt­blomstret klase. Blomsterne har hætte­formet samlede blosterblade og en nedhængende, to lappet læbe.

Rederod trives bedst på en frodig, fug­tig og næringsrig muldbund i løvskove. Den ses næsten aldrig voksende i nåle­skov.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (5 stemmer)
Siden er blevet set 1.747 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her