Logo

Rederod - Neottia nidus-avis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Rederod - Neottia nidus-avis

Til slægten hører 9 arter, hvoraf kun en enkelt (Neottia nidus-avis) er vildtvok­sende i Danmark, hvor den findes på morænejord på øerne.

Rederods botaniske slægtsnavn Neottia er græsk og betyder »rede«. Det hen­tyder til rodens store lighed med en fuglerede, idet den korte jordstængel er helt dækket af en tæt klynge tykke rødder. Det latinske artsnavn nidus­avis betyder, ligesom slægtsnavnet , »fuglerede«. Rødderne bærer ingen rodhår og optager ingen næring direkte fra jorden; men planten lever i symbio­se (samliv) med forskellige jordbunds­svampe, der sørger for at nedbryde det organiske stof, planten behøver. De meget tynde svampetråde trænger ind i jordstænglens celler og fritager således planten for selv at danne organisk stof ved fotosyntese.

Planten mangler helt løvblade og grøn­korn og er blegbrun. Stænglen er 20-30 cm høj, beklædt med ligeledes bleg­brune bladskeder og ender i en tæt­blomstret klase. Blomsterne har hætte­formet samlede blosterblade og en nedhængende, to lappet læbe.

Rederod trives bedst på en frodig, fug­tig og næringsrig muldbund i løvskove. Den ses næsten aldrig voksende i nåle­skov.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.079 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!