Logo

rockcress- arabis confines

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

rockcress- arabis confines

 

Arabis alpina er en blomstrende plante i familien Brassicaceae , der er hjemmehørende i bjergområder i Europa, Nord- og Østafrika, Central- og Østasien og dele af Nordamerika. I de britiske øer er det kun kendt at forekomme i nogle få steder i Cuillin Ridge på Isle of Skye. Den vokser på fugtig grus og sten, ofte over kalksten.

 

Beskrivelse

Stænglerne bliver op til 40 cm høje, og er toppet med løse hoveder af hvide, firbladede blomster. Bladene i den basale roset er lange, stærkt tandede og tydeligt stalkede, selvom stængelbladene er stalkløse og låser stammen.

 

A. alpina menes at have stammer fra mindreårige i Asien omkring 2 millioner år siden. Derefter emigrerede de to gange i Østafrika (500.000 år siden), hvor de vokser i dag på de høje østafrikanske bjerge i det ericaceous bælte.

En anden emigrationsrute førte A. alpina til Europa, som derefter blev koloniseret periglacielt. I genetiske termer findes den højeste mangfoldighed i Asien Minor. I Central- og Nordeuropa synes A. alpina at være genetisk ret ensartet.

Der er voksende interesse for at udvikle Arabis alpina som en modelorganisme for genetik, populationsgenetik og molekylærbiologi. Det første genetiske linkkort er blevet oprettet, og de første fænotyper, specielt perennialitet, håndteres ved QTL-kortlægning.

En underart, A. alpina subsp. kaukasien, er nu anerkendt som en særskilt art, Arabis Caucasica.

 

Kilde: Natural History Museum

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (6 stemmer)
Siden er blevet set 1.634 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her