Logo

Skærmlilje - Agapanthus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Skærmlilje - Agapanthus

Skærmlilje er en knoldplante, der hø­rer hjemme i Kaplandet i Sydafrika; men den har været kendt i Europa lige siden 1694.

 

Pleje: Skærmlilje er en stor plante, der med fordel kan anbringes udendørs om sommeren, hvis den får en solrig place­ring. Den skal i den lyse halvdel af året have meget vand og næring. Pottejor­den kan bestå af en næringsrig jord­blanding, f.eks. enhedsjord. Om vinte­ren klarer skærmlilje sig i selv svagt lys og ved lav temperatur, blot den ikke får frost. Under disse betingelser skal der næsten ikke tilføres vand og slet ingen næring.

 

Formering: Skærmlilje formeres efter afblomstringen eller tidligt om foråret ved deling af knolden. Man bør undgå at beskadige rødderne ved delingen.

 

Skærmlilje (Agapanthus praecox) er en kraftig knoldplante, velegnet som udendørs dekorationsplante om sommeren

 

Arter:

Agapanthus africanus har bæn­delformede, op til 1,5 cm brede blade i to rækker. Blomsterne er blå og samlet i mangeblomstrede skærme, der udvik­les i juli-august.

Agapanthus praecox har indtil 60 cm lange og indtil 3 cm brede blade, samlet i tætte rosetter. De blå eller hvide blomster sidder i mangeblom­strede skærme, der udvikles i juli-­august.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (38 stemmer)
Siden er blevet set 10.786 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
265113-05-2015 12:58:58 Lars
Min Agapanthus har 2 store knolde og 4 bladrosetter i en lille potte. Knoldene er ikke dækket af jord. Skal knoldene skilles og plantes, så de er dækket af jord, eller er det kun rødderne, der skal i jord?
265208-02-2015 16:10:03 Mette Krarup
Har læst et eller andet sted at agapandus ikke må have for meget plads i krukken, og faktisk ikke bryder sig om omplantning? Mine står frostfri i havestuen. Hvornår skal MSN begynde at vande?
265318-07-2014 15:07:33 Michael Nissen
Min forholdsvis småbladede agapanthus blomstrer om vinteren, hvad er der mon galt?
265424-08-2013 14:14:12 inge sørensen
har haft min i 12 år sidste år var der 52 blomster i den men nu trænger den til at blive pottet om
venlig hilsen inge sørensen
265527-07-2010 11:09:26 Eva Dam Jensen
Hvor ofte skal de plantes om? Hvor mange år skal der gå imellem?
Jeg har ti krukker med agapanthus der blomstrer engang imellem. I år er der ikke én blomst.
Hvorfot mon?
265624-07-2010 00:08:43 Sussi Nielsen
Ja det er en MEGET smuk og fantastisk plante. Min har nu nået bristepunktet i potten (og har sikkert derfor kun sat af til 5 blomster i år) og skal omplantes efter blomstring. Jeg er spændt på, om jeg overhovedet kan få den ud af potten uden at slå denne itu. Jeg er nødt til at dele den i (mindst) to, for jeg kan ikke bære den ud og ind mere. Jeg håber, den kvitterer for den forøgede plads med mange blomster til næste sommer.
Venlige hilsener og tak for råd og oplysning
Sussi - Buresø

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her