Logo

Skønhedsøje - Coreopsis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Skønhedsøje - Coreopsis

Coreopsis kommer af græsk koris = væggetøj og opsis = lighed; navnet hentyder til frøets lighed med vægge­lus. Slægten omfatter ca. 70 arter, der næsten alle hører hjemme i den østlige del af Nordamerika. Coreopsis er en­- eller flerårige urter med hele, lappede eller fjersnitdelte, oftest modsatte bla­de. De langstilkede kurve er enligtstil­lede eller samlet i løse toppe. Rand­kronerne er golde, mens skivekroner­ne er tvekønnede.

 

Vækstkrav: Planterne er ret nøjsomme og nemme at dyrke. De trives i en almindelig havejord, der ikke er for velgødet og fordrer fuld sol.

 

Pleje: De enårige sås på blivestedet i april-maj eller i hus i marts-april for senere udplantning i afstanden 20-25 cm. Stauderne formeres ved frø eller ved deling om foråret.

 

Arter:

Coreopsis basalis er enårig og 40-50 cm høj. Stænglen er optil forgre­net; bladene er fjersnitdelte med få, korte afsnit, op til linjeformede. Rand­kronerne er guldgule med mørkere farvet basis; skivekronerne er rødbru­ne. Blomstrer i juli-september.

 

Coreopsis bigelovii er enårig og ca. 40 cm høj, med 3-7 gange snitdelte blade med linjeformede afsnit. Kurvene er enlige, gule og med 8 groft tandede randkroner. Den blomstrer i juli-sep­tember.

 

Skønhedsøje (Coreopsis grandiflora), en staude med gyldne blomster. Coreopsis grandiflora er en staude og 60-125 cm høj. De nedre blade er bredere end de øvre, der er flere gange snitdelte med linjeformede afsnit. Kur­vene er store, stærkt gule og langstilke­de. En række sorter adskiller sig ved lavere eller højere vækst eller ved flere randblomster, hvorved kurven virker mere fyldt: 'Baby Gold', 40 cm; 'Ba­dengold', 125 cm; 'Rotkelcheri' gul og rød, 20 cm; 'Sonnenkind' 20 cm; 'Steintaler", gul og rød, 60 cm, samt 'Sunburst', gul, halvfyldt, 80 cm. De blomstrer alle fra juni til september. Planten er følsom over for kulde og bør derfor dækkes om vinteren med lette granris.

 

Coreopsis rosea er en 30 cm høj staude med krybende rodstok. Bladene er alle smalle, linjeformede, hele eller med få smalle lapper. Kurvene er ret små og kortstilkede. Randkronerne er purpur­-rosafarvede, mens skivekronerne er gule. Blomstring i august-september. Kræver fuld sol.

 

Skønhedsøje (Coreopsis tinctoria) har smukke, spraglede kurvblomster. Den enårige Coreopsis tinctoria er den almindeligst dyrkede af de enårige arter. Der findes flere sorter med lavere vækst eller med rent gule blomster. Planten er glat, ret spinkel, 50-75 cm høj med snitdelte blade, hvis afsnit er linjeformede. Stænglen er optil forgrenet og danner en løs top af 7 til flere kurve. Der er 7- 8 rand kroner med rødbrun basis. Ski­vekronerne er purpurbrune. Sorter er 'Golden Sovereign', rent gul, lav vækst, og 'Tiger', gul med brune tegninger og lav vækst. 

 

Skønhedsøje (Coreopsis verticillata) er en rigtblomstrende staude, særlig velegnet på let jord. Coreopsis verticillata er en 60 cm høj staude. Bladene er snitdelte med trådformede afsnit; kurvene er små, rent gule og tyndstilkede og danner sammen en kvastformet stand. Sorten 'Grandiflora' har en dybere gul farve og en lidt kraftigere vækst (70 cm høj) end arten. De skal have fuld sol og let jord og blomstrer i juli-september.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (10 stemmer)
Siden er blevet set 10.938 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her