Logo

Skeblad - Alisma

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Skeblad - Alisma

Skeblad er en flerårig vand- eller sumpplante med knoldformet jord­stængel og langstilkede blade med bre­de bladplader. Blomsterne er tretallige med 3 bægerblade, 3 kronblade og 6 støvdragere samt talrige støvveje. sam­let i en tæt krans. Frugten er en f1erfoldsfrugt, hvis enkeltfrugter er nødagtige med luftholdig skal, så at de kan holde sig flydende i længere tid og dermed sikre en rimelig spredning.

 

Skeblad (Alisma) stikker bladene op over vandoverfladen, men den unge plante har udelukkende bånd formede undervandsblade.

 

Vækstkrav: Skeblad anvendes ofte som kulturplante ved havebassiner el­ler småsøer i parker o.lign. Den ud­plantes i vandkanten på lavt vand, hvorfra den hurtigt breder sig i en næringsrig dyndbund. Den holder ikke af alt for næringsrigt vand med over­skud af organisk materiale.

 

Arter:

Vejbred-skeblad (Alisma plan­tago-aquatica) er en flerårig sump- og vandplante med knoldformet jord­stængel, hvorfra der udgår langstilkede blade med brede, buenervede blad pla­der. Stænglen er et bladløst blomster­skaft, 30-90 cm højt med en rigtblom­stret, pyramideformet top med krans­stillede grene. Blomsterne, der frem­kommer i juni og holder til begyndel­sen af august, har 3 lyslilla, ved grun­den gule blade. Den har kransstillede småfrugter i flerfoldsfrugten.

 

Lancet-skeblad (Alisma lanceolatum) ligner ovenstående art en del, men har smallere blade med en noget nedløbende bladplade. Ret sjælden.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.411 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her