Logo

Skovsyre - Oxalis acetosella

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Skovsyre - Oxalis acetosella

Oxalis er oprindelig et gammelt græsk plantenavn, der blev anvendt om en anden plante med syrlig smag, mens artsnavnet acetosella = den lille syre. Skovsyre er en af vore almindeligste skovbundsplanter. Den bliver 5-15 cm høj med en tynd, rigt forgrenet jord­stængel, der gennemvæver muldlaget lige under løvtæppet. Denne jordstæn­gel bærer to slags blade, idet den dels har tykke, skælformede lavblade, dels trekoblede løvblade med en opret stilk. Løvbladene er i milde vintre delvis stedsegrønne. Bladene er om­vendt hjerteformede med først lyse­grøn, siden mørkegrøn overside, mens undersiden oftest er rødlig. Bladfoden er opsvulmet og bliver efter løvfald siddende for at tjene som gemme for oplagsnæring. I dårligt vejr og om natten indtager bladene sovestilling ved at folde sig sammen og hænge lodret ned; også blomsterne lukker sig og hænger ned om natten. De ret store blomster, der er hvide med violette årer, fremkommer allerede i april og blomstrer et stykke ind i maj. De sidder enkeltvis på lange, tynde stilke, som udgår fra hjørnerne af jordstæng­lens løvblade. Frugten er en hvidlig­grøn femkantet kapsel. Den har en speciel form for frøspredning, der be­ror på en elastisk spænding mellem den ydre, kødede og saftige frøkappe og den indre, hårde frøskal. Ved moden­hed revner frøkappen pludselig og slynger frøet ud gennem en spalte i den bløde kapselvæg.

 

Vækstkrav: Planten er særdeles frem­trædende på mager, helst sandet rnuld-. bund, hvor den let klarer sig i konkur­rencen med andre, kraftigere planter. Arten er meget skyggetålende og kan derfor ligeledes vokse i bunden af nåleskove.

 

Skovsyre (Oxalis acetosella) har om foråret »åbne« hvidlige blomster med insektbe­støvning, mens der sommeren igennem dannes »lukkede« knoplignende blomster med selvbestøvning. De lysegrønne løvbla­de indeholder forfriskende oxalsyre.

 

Andre arter:

Lykkekløver (Oxalis dep­pei) er en sommerblomstrende stue­plante, der kan drives i blomst ved nytårstid. Se artiklen Lykkekløver.

Surkløver (Oxalis adenophylla) er en flerårig stenbedsplante. Se artiklen Surkløver.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (8 stemmer)
Siden er blevet set 4.142 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her