Logo

Sløjfeblomst - Iberis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Sløjfeblomst - Iberis

De gamle grækere kaldte en slags kar­se for Iberis, da den voksede i Spanien (lberia). Det danske navn sløjfeblomst hentyder til blomstens form, idet to af kronbladene er meget større end de to øvrige.

 

Pleje: Frøet sås under glas i marts-­april for udplantning af småplanterne i maj. Disse planter blomstrer tidligere end kulturer, der sås direkte på blive­stedet i april-maj og udtyndes til 10-15 cm's afstand. Det kan være en fordel at strække blomstringen ved at så i flere omgange i muldrig havejord og fuld sol. Sløjfeblomst anvendes sammen med andre sommerblomster.

 

Enårig sløjfeblomst (Iberis umbellata). Frø kan købes i blandede farver.

 

Arter:

Iberis amara, hvid sløjfeblomst. er vildtvoksende i Sydeuropa; den er enårig, bliver 20-40 cm høj med opret vækst og er stærkt forgrenet optil. Bladene er lancetformede og tandede mod spidsen. De hvide blomster er samlet i en halvskærmformet stand, der strækkes under frugtmodningen; frugten er en kort, sammentrykt skul­pe. En lang række sorter dyrkes, nogle med større blomster, andre med kød­fulde blade eller med ganske lav vækst, der gør dem velegnede som kantplan­ter.

 

Iberis sempervirens er en kraftig pude­dannende staude, se artiklen Snepude.

 

Iberis umbellata er vildtvoksende i Middelhavsområdet. Planten er en­årig, bliver 15-40 cm høj og er glat med en skærmformet forgrening optil. Bladene er lancetformede og tilspidse­de. Blomsterne er samlet i flade stan­de. Der findes en lang række sorter med dværgagtig eller højere vækst, alle med nuancer i lyslilla, purpur, rosen­rødt og hvidt.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (5 stemmer)
Siden er blevet set 3.727 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Blågrøn Rose - RosaglaucaDe smukke blade har gjort rosen meget populær, ikke blot blandt havefolk, men også i...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!