Logo

Smørblomst - Ranunculus acris

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Smørblomst - Ranunculus acris

Det danske navn smørblomst er knyt­tet til flere af slægtens arter, men anvendes dog mest om bidende ranun­kel (Ranunculus acris). Denne er en

flerårig urt, 20-70 cm høj med kort, lodret jordstængel og opret, grenet og mangeblomstret stængel. Bladene er håndsnitdelte med fligede afsnit. Blomsterne er gule med bægerblade, der ligger op til kronbladene; de frem­kommer allerede i midten af maj, og blomstringen varer til slutningen af juli. Frugten er en flerfoldsfrugt med ret små, glatte nødder med krummet næb.

 

Vækstkrav: Den vokser almindeligvis på fugtige enge, ved vejkanter eller i åbne kratbevoksninger, men forekom­mer lige så ofte på forsømte græsmar­ker, hvor de gule blomster når op over stråene. Spises kun sjældent af kreatu­rer, hvorfor græsenge især om foråret kan være helt gule af smørblomster. I græsplæner på næringsrig jord kan den blive et besværligt ukrudt, som er næ­sten umuligt at udrydde. Smørblomst er en god bundplante i en flerårig, let fugtig blomstereng.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (125 stemmer)
Siden er blevet set 25.178 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
530907-06-2016 15:26:37 arne amtoft
Bemærk, at alle ranunculus arter er temmeligt giftige.
258212-05-2012 13:39:20 Donald Axel
Der er fem fingre på bladene (håndsnitdelte, ja) og det er tydeligere end på tegningen, hvor man kan tro at der er 7 eller flere. På den smørblomst-art, som plager mig her, er indsnittene ikke så voldsomme, det er tydeligt at der er fem "rundagtige" blad-fingre selv om hver finger har lidt indsnit. Rødderne er sorte, lange og meget seje pælerødder, som samler energi og kan blive tykke som gulerødder, og når planten har det godt sender den sideskud over og under jorden. Stor livskraft! - men den er ikke så velkommen i et friseret bed :) Planten overlever plæneklipper. Roden kan trækkes op hvis jorden er våd.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad drikker du til din aftensmad?Effektiv reklame - klik her