Logo

Soldug - Drosera

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Soldug - Drosera

Soldug hører hjemme i vådt tørvemos (Sphagnum) eller på tilsvarende fugtig, næringsfattig jordbund i sumpe, tørve­moser og heder. I Danmark findes den i hele landet på nær Ærø og i Køben­havnsområdet. Især i solskin er de elegante, små planter med de rødlige blade og de funklende, klare »dugdrå­ber« et betagende syn. Planten har små runde eller ovale, langstilkede blade, der danner en roset. Langs bladranden udvikles lange, røde kir­telhår, hvis klæbrige sekret tiltrækker insekter og holder dem fast. Kirtelhå­rene bøjer sig ind over det fangne insekt, som opløses og udsuges af se­kretet. Blomsterne er hvide og femtal­lige og minder i formen om bitte små violblomster. De sidder samlet i en ensidig kvast på en ca. 15 cm høj stængel og er kun åbne i fuld sol. Soldug er vanskelig at dyrke, og det må absolut frarådes at indsamle plan­ter i naturen i håb om at få dem til at vokse videre i havens sumpbed.

 

Et blad af langbladet soldug (Drosera angli­ca) med klæbrige »dugdråber « på de røde kirtelhår.

 

Arter:

Langbladet soldug (Drosera anglica) har langstilkede rosetblade med smalle, linjeformede bladplader. I modsætning til de andre arter tolererer den en del kalk i jordbunden.

 

Liden soldug (Drosera intermedia) har

omvendt ægformede rosetblade og et kun 3-6 cm langt blomsterskaft. Den er ret sjælden i Danmark og findes især i højmoser og på fugtige heder i Nord­- og Vestjylland.

 

Rundbladet soldug (Drosera rotundifolia) er en ret almindelig plante i sumpe, tørvemoser og på heder i det meste af Danmark. Rundbladet soldug er den mest udbredte art her i landet. Dens langstilkede blade har kredsrunde bladplader, og den har et 15 cm højt blomsterskaft.

Se også artiklen Planter, insektæden­de.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.261 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!