Logo

Solhat - Rudbeckia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Solhat - Rudbeckia

Solhat er det festlige navn på en festlig blomst, der trives bedst i fuld sol. Planten er opkaldt efter den svenske botaniker, læge og digter Olof Rud­beck (1660-1740), som var Lirines lære­mester. Der findes både enårige og flerårige arter, lige velegnede som ha­veplanter. Alle har blomster med en mørk, knapformet midterskive og vandret udbredte, tungeformede kro­ner i gule, orange eller rød lilla farver. Nærmere beskrivelse findes under de enkelte arter.

 

Enårige solhat-arter

Vækstkrav: Let, men næringsrig jord i fuld sol. Vanding er kun nødvendig i meget tørre somre.

 

Pleje: De enårige typer kan sås direkte på voksestedet fra midten af april; men det er bedre at give dem en for kultur i vindueskarmen eller drivbedet med udsæd i marts og udplantning af små­planterne sidst i april. Solhat breder sig gerne ved selvsåning.

 

Anvendelse: Som andre sommerblom­ster kan solhat benyttes til at udfylde huller i staudebed eller andre blom­sterbede; men de kan også anvendes i snitbedet eller snithaven, da de er glimrende og holdbare snitblomster. I en enårig blomstereng er solhat uund­værlig.

 

Solhat (Rudbeckia hirta var. hirta 'Meine Freude') er en nem sommerblomst, velegnet til snit.

 

Arter: Rudbeckia hirta var. hirta hører hjemme i Nordamerika, hvor den mange steder breder sig som et næsten besværligt ukrudt. Herhjemme passer klimaet den ikke så godt, og derfor må man nøjes med at bruge den som en enårig sommerblomst. Den kan blive næsten meterhøj med ruhårede, lan­cetformede blade, forgrenede stængler og oftest gule, tungeformede kroner med sortbrune skivekroner i midten. Den smukkeste sort er 'Meine Freude', som bliver 60 cm. høj med dyb­grønne, spatelformede blade og 10 cm store blomsterkurve for enden af de forgrenede stængler; farven er rent guldgul. 'Goldflamme' har en brunrød ring nærmest midtskiven, og 'Gloriosa Daisies' er flerfarvet.

Rudbeckia hirta var. pulcherrima har lancetformede, friskgrønne blade, 30- 60 cm høje stængler og endestillede, gule blomster i august-september.

 

Staudesolhat (Rudbeckia fulgida var. speciosa) kan ikke undværes i et staudebed. Den blomstrer fra juli til oktober.

 

Staudesolhat-arter

Vækstkrav: Let og næringsrig jord fuld sol.

 

Pleje: Formeres ved deling i det tidlige forår. Planterne kræver kun lidt pas­ning, og kun den kæmpehøje Rudbeck­ia laciniata kræver opbinding. Afskæ­ring af de visne blomster fremmer yderligere blomstring.

 

Anvendelse: Staudesolhat er uundvær­lig i et staudebed, gerne sammen med drejeblomst, lave gyldenris, høst­asters, høstanemone og salvie. Des­uden er den meget virkningsfuld foran bærbærende buske som glas bær, dværgmispel og prydæbler. Staudesolhat er fortrinlig og holdbar til afskæ­ring.

 

Arter:

Rudbeckia fulgida hører hjem­me i Nordamerika, hvor den træffes på både tørre, stenede arealer og på fugti­ge 'steder i skovene. Flere varieteter dyrkes i vore haver.

Rudbeckia fulgida var. deamii bliver indtil meterhøj. Bå­de stængler og de grove blade er tæt besat med ru hår; blomsterne er guld­gule med sortbrun midte.

Rudbeckia fulgida var. speciosa er knap så høj. Den er mindre håret og meget rigtblomstrende, lige fra juli til oktober. Også denne har gule blomster og mørk knap.

Rudbeckia fulgida var. sullivantii er den bedste type, ikke mindst den pragtfulde sort 'Goldsturm'. Den er 60 cm høj med lancetformede, kun lidt hårede blade. Fra august til oktober danner planterne sammenhængende, strålende gule tæpper i ensartet højde.

Rudbeckia laciniata er en kæmpe­staude på indtil 2 m. Stænglerne er saftige og glatte med tre- eller femdelte blade. Blomsterne er lysegule med en gulgrøn, kegleformet midtskive. Plan­ten breder sig ved udløbere til alle sider og bør derfor kun plantes, hvor der er god plads. Sorten 'Goidball' er den mest plantede; dens kurvblomster er næsten fyldte. En anden fyldt sort er 'Goldquelle', der kun er 80 cm høj og derfor nemmere at have med at gøre.

Rudbeckia nitida er en skyggeplante, der trives bedst på let fugtig jord. Stænglen er kraftig, opret og kun for­grenet i spidsen. Bladene er ægrunde, helrandede og silkeglinsende. Den blomstrer fra juli til september med gule blomster med grøn midte. Den er knap hårdfør hos os; derfor anvender man i stedet sorten 'Herbstsonne", der bliver 2 m høj. Blomsternes gule rand­kroner hænger lidt nedad, så blomster­ne minder om små faldskærme.

Rudbeckia purpurea er en meterhøj staude med stive, oprette stængler med strålende purpurrøde randblomster , samlet om en nærmest orangefarvet skivekrone, fyldt med orangerøde pol­lenkorn. Denne art er af botanikerne nu omdøbt til Echinacea purpurea.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (24 stemmer)
Siden er blevet set 12.296 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?Effektiv reklame - klik her