Logo

Sommerhyld - Sambucus ebulus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Sommerhyld - Sambucus ebulus

Sommerhyld er tilsyneladende indført sydfra af munkene, der brugte den som lægeplante. Rodstokkene blev gravet op lige før vinterens komme eller tid­ligt om foråret, og afkog af dem blev brugt som afførings- og urindrivende middel. For store doser af afkoget kan imidlertid give alvorlige forgiftninger med opkastninger, blodig diarre og besvimelser til følge. Frugterne er lige så giftige som rødderne og ser tiltræk­kende ud. Derfor bør sommerhyld ik­ke plantes i haver eller parker, hvor der færdes børn.

Sommerhyld er en kraftig staude med en tyk, krybende rodstok. De kraftige stængler bliver 50-150 cm høje med modsatstillede, uligefinnede blade med 5-9 lancetformede, savtakkede småblade. Blomsterne er små, hvide eller svagt rødlige og sidder i flade, ret åbne skærme; de har en ejendomme­lig, men ikke ubehagelig, heliotropag­tig duft. Blomstringen falder i juli­-august, og frugterne modner i august-­september; de er små og sorte og minder om frugten på almindelig hyld. Men pas på; frugten hos sommerhyld er som nævnt giftig!

 

Sommerhyld er meget dekorativ, men også meget giftig.

 

Vækstkrav: Sommerhyld ynder en dyb, næringsfyldt jord, og gødes den rundhåndet, vokser den kraftigt til, samtidig med at den breder sig. Den kan under gode vilkår være vanskelig at holde i ave. Sommerhyld trives såvel i fuld ·sol som i halvskygge. Den kan bruges i udkanten af busketter eller som baggrund i et staudebed; men den kræver megen plads.

 

Formering: Sommerhyld formeres ved frø, som sås tyndt på et bed straks efter modningen. Frøet spirer som regel godt det første forår. Sommerhyld kan også formeres ved rodskud eller stik­linger fra rodstokken; man bliver alli­gevel nødt til at grave nogle op af og til, for at planten ikke skal brede sig for meget.

 

Andre arter: Sambucus nigra, se artik­len Hyld. Sambucus racemosa, se ar­tiklen Druehyld.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 3.389 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Vil du boykotte noget fra Rusland?


Effektiv reklame - klik her