Logo

Sommerhyld - Sambucus ebulus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Sommerhyld - Sambucus ebulus

Sommerhyld er tilsyneladende indført sydfra af munkene, der brugte den som lægeplante. Rodstokkene blev gravet op lige før vinterens komme eller tid­ligt om foråret, og afkog af dem blev brugt som afførings- og urindrivende middel. For store doser af afkoget kan imidlertid give alvorlige forgiftninger med opkastninger, blodig diarre og besvimelser til følge. Frugterne er lige så giftige som rødderne og ser tiltræk­kende ud. Derfor bør sommerhyld ik­ke plantes i haver eller parker, hvor der færdes børn.

Sommerhyld er en kraftig staude med en tyk, krybende rodstok. De kraftige stængler bliver 50-150 cm høje med modsatstillede, uligefinnede blade med 5-9 lancetformede, savtakkede småblade. Blomsterne er små, hvide eller svagt rødlige og sidder i flade, ret åbne skærme; de har en ejendomme­lig, men ikke ubehagelig, heliotropag­tig duft. Blomstringen falder i juli­-august, og frugterne modner i august-­september; de er små og sorte og minder om frugten på almindelig hyld. Men pas på; frugten hos sommerhyld er som nævnt giftig!

 

Sommerhyld er meget dekorativ, men også meget giftig.

 

Vækstkrav: Sommerhyld ynder en dyb, næringsfyldt jord, og gødes den rundhåndet, vokser den kraftigt til, samtidig med at den breder sig. Den kan under gode vilkår være vanskelig at holde i ave. Sommerhyld trives såvel i fuld ·sol som i halvskygge. Den kan bruges i udkanten af busketter eller som baggrund i et staudebed; men den kræver megen plads.

 

Formering: Sommerhyld formeres ved frø, som sås tyndt på et bed straks efter modningen. Frøet spirer som regel godt det første forår. Sommerhyld kan også formeres ved rodskud eller stik­linger fra rodstokken; man bliver alli­gevel nødt til at grave nogle op af og til, for at planten ikke skal brede sig for meget.

 

Andre arter: Sambucus nigra, se artik­len Hyld. Sambucus racemosa, se ar­tiklen Druehyld.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.427 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!