Logo

Sommerkonval - Pyrola

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Sommerkonval - Pyrola

Pyrola er afledt af latin pyrus = pære­træ og henviser til bladenes form, der kan minde om pæretræets. På dansk kaldes sommerkonval også vintergrøn, fordi bladene er stedsegrønne. Flere arter findes vildtvoksende i den danske natur, men bortset fra liden sommer­konval (Pyrola minar) er de alle sjæl­dent forekommende. De har små, nik­kende, hvide eller svagt rødlige blom­ster i en klase for enden af den 10-30 cm høje stængel. De grønne blade er lidt læderagtige og ofte svagt takkede.

 

Sommerkonval (Pyrola) lever i symbiose med svampe og andre planter og kan derfor være svær at få i vækst i haven.

 

Vækstkrav: De fleste arter af sommer­konval kræver en plads i skyggen med en tør og svagt sur jord. Kun åben sommerkonval (Pyrola rotundifolia) skal have en noget fugtig og svagt sur jord.

 

Formering: Sommerkonval formeres ved deling; men den er vanskelig, og både ved deling og omplantning må man sørge for at flytte en stor klump jord med fra det gamle voksested.

 

Anvendelse: Man kan anvende som­merkonval i et mosebed eller i en lomme i stenbedet, hvor man har tilbe­redt en blanding af tørvemel, sand og grannåle. Alligevel holder de sjældent mere end et par år på voksestedet, formentlig fordi de er tilpasset til at leve i symbiose (samliv) med andre planter.

 

Arter:

Pyrola media, klokke-sommer­konval, har ret store, hvide, næsten lukkede, klokkeformede blomster, hvorfra griflen rager frem. Bladene er runde og næsten helrandede.

Pyrola minor, liden sommerkonval, har små hvide, næsten lukkede, klokkefor­mede blomster, og griflen rager ikke frem foran kronbladene. De grønne blade er ovale og svagt takkede.

Pyrola rotundifolia, åben sommerkon­val, har åbne, hvide eller svagt lyserø­de blomster med en krum, fremragen­de griffel. De grønne blade er næsten runde og ganske fint takkede.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.018 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!