Logo

Sparaxis - Sparaxis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Sparaxis - Sparaxis

Det græske ord sparaxis = sønderriv­ning; planterne har fået dette navn p.gr. af det stærkt forrevne, papiragti­ge hylster, der omgiver knopperne. Slægten rummer 4 arter, som alle stam­mer fra Sydafrika; men forskellene mellem arterne er små, og det er overvejende hybrider, som dyrkes. Sparaxis er nær beslægtet med kornlil­jen, som den også ligner. Knoldene er runde eller noget flade som gladiolus­knolde; bladene er ca. 1 cm brede og sværdformede. Blomsterne er små, med smukke, klare farver og virker meget yndefulde. De egner sig ikke særlig som stueplanter, men er veleg­nede til afskæring.

 

Pleje: Knoldene lægges i oktober, ger­ne flere sammen i hver potte; jorden bør være en blanding af muld, tørve­mel og sand. I begyndelsen stilles de køligt og vandes kun sparsomt; men når væksten kommer i gang, vandes de hyppigere, planterne stilles frem i lys og varme, og der tilføres lidt flydende gødning med vandingsvandet.

Efter afblomstringen kan potterne an­bringes på et tørt og solrigt sted i haven, for at knoldene kan få lov til at modne. Sidst i august tager man dem op og opbevarer dem tørt til lægningen i oktober. På friland plantes knoldene på et varmt, tørt og solrigt sted i oktober og vinterdækkes omhyggeligt; ved en sydmur har de den bedste chance for at overvintre.

 

Formering: Sideknoldene plantes i potter for sig, men følger ellers de gamle knolde. Frø udsås i potter om efteråret i en blanding af muld og sand; frøplanterne tåler ikke for megen var­me. Om foråret nedgraves potterne i bænk eller på friland, men tages igen ind om efteråret og opbevares ret tørt vinteren over. Blomstringen indtræffer i reglen det tredje år.

 

Arter:

Sparaxis bulbifera har gule blomster i maj.

Sparaxis grandiflora har lyserøde blomster i april-maj.

Sparaxis tricolor har orangefarvede kronblade med et gult svælg; mellem den gule og den orange farve er der mørkebrune tegninger.

 

Hybrider: Af hybriderne er de almin­deligste 'Fire King', der er orangerød og guldgul med sorte tegninger, og 'Sulphur Oueeri', der er svovlgul.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (20 stemmer)
Siden er blevet set 6.516 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
511815-04-2016 11:29:02 karen-lis
Det er første gang. jeg skal prøve at lægge sparaxis tricolor i min have. Kunne slet ikke stå for de smukke blomster på forsiden af posen. Kan man ikke lægge dem nu i apr./maj. Hvad sker der så?

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her