Logo

Stanhopea - Stanhopea

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Stanhopea - Stanhopea

Stanhopea er en planteslægt af epifyti­ske orkidéer fra tropisk Amerika fra Mexico til Peru. Planterne har kraftige, ægformede pseudobulber, hver med et blad. De kortstilkede, bølgede blade er læderagtige og ellipseformede; pseudobulberne og bladene er oprette, mens blomsterne er samlet i hængende blomsterstande. Blomsten består af hule sepaler (bægerblade), tungefor­mede petaler (kronblade) og en lang, voksagtig læbe; dens duft er kraftig og meget påtrængende.

 

Pleje: Da blomsterne altid er hængen­de og når ned under pseudobulberne, må Stanhopea dyrkes hængende. Det kan ske i en kurv, foret med meget grov spagnum eller bregnerødder. Temperaturen skal holdes mellem 10°C om natten og 20°C om dagen. Om vinteren skal planten hænge, hvor der er så meget lys som muligt, mens den om sommeren må beskyttes mod di­rekte sol. I vækstperioden skal Stanho­pea regelmæssigt have tilført næring og vand i modsætning til vinterperioden, hvor der kun tilføres vand. Om som­meren vandes et par gange om ugen, mens der om vinteren kun vandes en enkelt gang om ugen.

 

Formering: Stanhopea formeres ved frø eller ved deling efter blomstringen. Planterne importeres til Danmark.

 

Arter: Alle de her nævnte arter blom­strer fra sommeren til hen på efteråret. De kan, undtagen Stanhopea grandi­flora, dyrkes i et tempereret klima.

 

Stanhopea devoniensis har flere blom­sterstande med 2-3 blomster på hver. Farven er matgul og næsten dækket af rødbrune pletter.

 

Stanhopea ecornuta har hvide blom­ster.

 

Stanhopea grandiflora med elfenbens­hvide blomster skal dyrkes varmt.

 

Stanhopea hernandezii har gule blom­ster med purpurbrune pletter, omtrent som et tigerskind. Den enkelte blomst kan blive 15-20 cm i tværsnit, men holder kun få dage.

 

Stanhopea insignis har purpurgule blomster, ofte først hen i oktober.

 

Stanhopea's blomster hænger så langt under den øvrige del af planten, at planten kun Kommer til sin ret, når den dyrkes som ampelplante.

 

Stanhopea insignis har elfenbensgule blomster med purpurfarvede pletter i oktober.

 

Stanhopea oculata har gule og purpur­farvede blomster. Den trives bedst i et køligt rum. Duften er stærk og vanilleagtig.

 

Stanhopea wardii har gule blomster med lilla pletter. Den er nem at dyrke, og dens blomster er de mest holdbare blandt Stanhopea-arternes.

 

Stanhopea og andre epifytter vokser på andre planter uden at tage næring fra dem. I stue og drivhus dyrkes de bedst i kurve af tremmer eller ståltråd og plantet i hvidmos eller spagnum.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 3.197 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!