Logo

Stormhat (venusvogn) - Aconitum †

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Stormhat (venusvogn) - Aconitum †

Ranunkelfamilien

 

Giftighed: Dødelig.

 

Forekomst: Europa, Asien; i Danmark en sjælden gang forvildet, men almindelige og yndede haveplanter.

 

Udseende: 50-200 cm høje stauder med kødet rodstok og lang pælerod, håndfligede blade og store, uregelmæssige blomster i oprette stande. Hovedfarven er blå.

 

Giftige dele: Alle arter indeholder, omend i forskellig mængde, alkaloider, heriblandt det stærkt giftige aconitin, der giver følelsesløs hed, først i munden, derpå over hele kroppen med brændende fornemmelser. Større doser fremkalder åndedrætslammelse, og store doser er dødbringende i løbet af 1-3 timer som følge af hjertelammelse. Dødelig dosis for voksne er 2-4 g planteknold, svarende til 3-6 mg aconitin. Plantesaften kan gennemtrænge huden og give udslæt og forgiftning. Børn bør advares mod at lege med planten i haven.

 

Andet: Saften er fra urgammel tid blevet anvendt som pilegift i hele Europa og Asien; det hævdes, at det var med denne gift, kejser Claudius blev myrdet i år 54.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (17 stemmer)
Siden er blevet set 5.283 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
524517-05-2016 20:06:43 pia
jeg har lige købe 2 stormhat, navn arendsii. Kan ikke finde den nogen steder. Ville gerne vide om det er en anden art end dem der nævnes og hvor høj den ca bliver..? Mvh pia

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her