Logo

Svalerod - Cynanchum vincetoxicum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Svalerod - Cynanchum vincetoxicum

Cynanchum kommer af græsk kynos = hund og angko = kvæler og hentyder til plantens giftige egenskaber. Arts­navnet vinceloxicum betyder »den der besejrer gift« og hentyder til artens tidligere anvendelse som modgift. De gamle lægebogsforfattere skrev, at ro­den bl.a. anvendtes som sved- og urin­drivende middel; kogt i rødvin skulle den være virksom mod gulsot. Planten blev også anset for virksom mod pest og dyrebid. Plantegiften findes især i mælkesaften.

 

Frugter med frø og frøuld af den giftige svalerod (Cynanchum vinceroxicum).

 

Svalerod findes vildtvoksende på strand volde og ved skovbryn på de danske øer. Blomsten har en fin, bittersød duft, og hele planten er giftig.

 

Svalerod er en 30-100 cm høj staude med en kort, grenet jordstængel, som har en skarp, bittersød smag og en ubehagelig lugt, omtrent som fra bal­drian. Den overjordiske stængel er opret, oftest ugrenet og med modsatte eller tre blade sammen i krans. Blade­ne er helrandede og hjerteformede; blomsterne er hjulformede, gullighvi­de og sidder i kvaste i bladhjørnerne. Der er fem sammenvoksede kronbla­de, som er snoede i knoplejet. Blom­sten har en bikrone, der er dannet af vedhæng fra de fem støvveje og er indadhvælvet. De to frugtblade er sammenvoksede i spidsen og danner et femkantet hoved; blomsten har en bit­tersød duft. Frugten er en spaltefrugt med to bælgkapsler med mange frø og frøuld, der spredes med vinden. Blom­strer i juni-juli. Planten er vildtvok­sende på de danske øer, især på strand­volde og i skovbryn.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 671 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Fortæl dine venner om os