Logo

Syre - Rumex

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Syre - Rumex

Skedeknæfamilien er let genkendelig ved de to akselblade, der ved bladfæ­stet slutter sig omkring stænglen som et kræmmerhus. Flere kendte slægter hø­rer til denne familie, bl.a. rabarber og boghvede, der dyrkes som nytteplan­ter.

 

Arter: Almindelig syre (Rumex acetosa) er en af Danmarks almindeligste vildtvoksende planter, en staude, der især vokser på enge, i krat og ved vej kanter. Planten er udbredt over hele den nordlige halvkugle s tempere­rede og kølige områder, og en under­art vokser i Grønland og Island og på Færøerne.

 

Havesyre (Rumex acetosa var. hortensis) har været anvendt som køkkenurt siden gammel tid. Her i landet er plantens anvendelse næsten helt glemt; men den dyrkes stadig i andre lande, bl.a. England og Sverige. Bladene er større og har en mildere, let syrlig, smag end den vilde syre; de anvendes og tilberedes som spinat. Det latinske artsnavn acetosa kommer af acetum = eddike og hentyder til plan­tens syrlige smag, der skyldes dens indhold af oxalsyre. Havesyre sås i april-maj på friland, hvor småplanter­ne udtynde s til ca. 6 cm's afstand.

Varieteter, der ikke er frøkonstante, formeres ved deling og plantes med 25-30 cm's afstand.

 

Engelsk spinat (Rumex patientia) fra Sydeuropa er også en staude. Planten bliver 90-150 cm høj med en kraftig vækst og store blade, der har et højt indhold af jern. Planten vokser bedst i sur jord og trives såvel i sol som i halvskygge. Engelsk spinat sås i sep­tember eller formeres ved deling af planterne hvert 3.-4. år.

 

Almindelig syre (Rumex acetosa) er en almindelig ukrudtsplante; men en varietet dyrkes som køkkenurt.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 3,6 (5 stemmer)
Siden er blevet set 2.205 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Adam Messerich.Her er der en del tehybrid i generne, og det ses også tydeligt på blomsternes moderne...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!